Code oranje afgegeven vanwege verraderlijke gladheid door ijzel

Foto van auteur

Zwolle – Het KNMI heeft donderdagmorgen code oranje uitgegeven vanwege kans op gevaarlijke gladheid door ijzel. Deze waarschuwing is van kracht tot donderdagmiddag 13.00 uur.

Er trekt momenteel vanuit het westen een neerslaggebied over Zwolle, terwijl de wegdektemperaturen op diverse plaatsen in de regio nog onder het vriespunt liggen. Er valt regen die op de bevroren ondergrond meteen bevriest. Bekend is dat pekel onder deze omstandigheden kan wegspoelen en minder effect heeft.

Vanaf acht uur wordt vanuit Zwolle ijsregen gemeld. Dat is onderkoelde regen die onderweg naar beneden bevriest. Om negen uur ligt de luchttemperatuur in de regio Zwolle nog een fractie onder het vriespunt.

De neerslag valt doordat zachtere lucht vanuit het westen opdringt over onze regio. De temperatuur zet vandaag een trage maar gestage stijging in.

Om tien uur in de ochtend melden de beide weerstations van Weblog Zwolle in Stadshagen en in Dieze echter nog een temperatuur van -0,1 tot -0,4 °C. Het regionale KNMI-weerstation Heino meldt -0,4 °C, nog zonder stijgende tendens. De verwachte temperatuurstijging is nog niet op gang gekomen.

Rond elf uur worden in Westenholte en Ittersum spiegelgladde straten gemeld door ijzel.

Om half een zijn de wegdektemperaturen op de meetpunten van Rijkswaterstaat in de regio Zwolle alle boven het vriespunt uitgekomen.

Ook donderdagavond staat neerslag op het programma. Maar dit gebeurt bij een temperatuur duidelijk boven nul. De regen die dan valt zal geen gladheid opleveren.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Code oranje afgegeven vanwege verraderlijke gladheid door ijzel”

Reacties zijn gesloten.