Het weer: Droog met zon en sluierbewolking

Foto van auteur

Kamperstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Vrijdagochtend is het kwik richting het vriespunt gedaald. Op autoruiten en op de grond kan de temperatuur iets onder het vriespunt raken. Gladheid is plaatselijk mogelijk. Maar de zon is er ’s morgens vanaf kwart voor acht meteen bij om Zwolle ruim boven het thermische nulpunt te verheffen.

De zon schijnt door veel sluierwolken heen, waaruit je geen regen hoeft te verwachten. De wind waait uit het zuidwesten tot zuiden en is matig, kracht 3 tot 4. In de avond en nacht minder wind. Ondanks alle zonneschijn wordt het vrijdagmiddag ‘slechts’ 10 graden, omdat de aangevoerde lucht nog niet uit het zuiden komt. Zaterdag is die zuidelijke aanvoer wel een feit en wordt het beduidend zachter in Zwolle.

Door krachtige hogedrukinvloed boven Midden-Europa ontstaat bij ons een zuid– tot zuidwestelijke stroming die dagenlang stug standhoudt. Hierdoor krijgen we vanaf zaterdag een gestage aanvoer van zeer zachte lucht uit zuidelijke delen van Europa. In die stroming zit alleen hoge sluierbewolking, die onschuldig langs de blauwe hemel voorbij glijdt. Wolken die regen kunnen produceren, worden niet verwacht boven onze omgeving.

De middagtemperatuur ligt in het weekend en de dagen erna bij 15 graden. Of nog enkele graden hoger. Is dat bijzonder? Nogal! Vergeet niet dat we in februari leven. Volgens de statistiek is de gemiddelde maximumtemperatuur in deze wintermaand 6 à 7 graden. We hebben volgende week ruim het dubbele.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)