Dalende trend Covid-patiënten in Isala Zwolle maar veel inhaalzorg

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – De ziekenhuisbezetting met Covid-patiënten volgt de laatste weken landelijk een overwegend dalende trend. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat dit aanhoudt, in elk geval op korte termijn.

Ook bij het Isala ziekenhuis is er sprake van een dalende trend. Er worden momenteel 25 Covid-patiënten behandeld in Zwolle, van wie vijf op de intensive care liggen. Dit deelde woordvoerder Gerben Hart vrijdagmiddag mee aan Weblog Zwolle. Vier weken geleden lagen er 33 Covid-patiënten in het Zwolse ziekenhuis. Dertien van hen lagen op de IC.

Woordvoerder Hart bevestigt dat de daling van het aantal Covid-patiënten in het ziekenhuis en op de IC ruimte biedt om meer operaties uit te voeren. Maar: “Er is nog altijd sprake van een reductie van het aantal operatiekamers. We bekijken steeds of het aantal OK’s kan worden uitgebreid en als dat mogelijk is doen we dat ook. We monitoren continu en bekijken dit per moment. Wat betreft de planbare zorg hebben we nog te maken met veel in te halen zorg en operaties.”

De werkdruk op IC-medewerkers en overig personeel van Isala blijft hoog. “Er is veel inhaalzorg te doen en operaties die zijn uitgesteld worden zo veel mogelijk weer ingepland, als daar ruimte voor is,” aldus Gerben Hart.

Als het LCPS alleen naar deze week kijkt, zien ze landelijk toch een lichte stijging in het gemiddeld aantal opnames ten opzichte van vorige week. Daarom volgen ze de ontwikkelingen met betrekking tot de Britse variant op de voet. De opkomst hiervan in de komende weken kan leiden tot een toename in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.

Het RIVM meldt deze week dat uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk duidelijk is geworden dat mensen die daar besmet waren met de Britse variant zieker werden en vaker kwamen te overlijden dan het geval was bij de oude varianten. “Dit is nog een extra reden om je goed aan de maatregelen te houden,” verklaart het RIVM.

Foto's 2
Dalende trend Covid-patiënten in Isala Zwolle maar veel inhaalzorg - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Dalende trend Covid-patiënten in Isala Zwolle maar veel inhaalzorg