Voorbeschouwing PEC Zwolle – sc Heerenveen

Foto van auteur

Zwolle – PEC Zwolle speelt vrijdag om 20.00 uur in het MAC3PARK stadion tegen sc Heerenveen. Op het eigen terrein hopen de Blauwvingers de weg omhoog weer in te kunnen slaan. Na vijf wedstrijden zonder overwinning is de ploeg uit de Overijsselse hoofdstad gebrand op het behalen van een driepunter.

Het was een moeizame wedstrijd op bezoek bij FC Emmen. De Blauwvingers hadden gehoopt met drie punten in de tas terug te reizen naar Zwolle, maar dat verliep helaas anders. Aan De Oude Meerdijk verloor PEC Zwolle met 3-2. Na ruim een half uur spelen zette Luka Adžić de thuisploeg op een 1-0 voorsprong. Twee minuten voor de thee schoot Bram van Polen raak en leek de ruststand te bepalen op 1-1. In de slotminuut van de eerste helft schoot FC Emmen-aanvaller Micheal de Leeuw echter de 2-1 binnen.

In de tweede helft zorgde Jari Vlak voor de 3-1 en leek de wedstrijd gespeeld. PEC Zwolle-verdediger Yuta Nakayama bracht de spanning terug in de wedstrijd door de 3-2 vlak voor tijd binnen te koppen. Tot een gelijkspel kwam het echter niet. Deze nederlaag betekende het vijfde puntenverlies op rij. Later die avond werd trainer/coach John Stegeman op non-actief gezet.

sc Heerenveen is bezig aan wisselvallig seizoen. De ploeg van trainer Johnny Jansen speelde tot nu toe 30 punten bij elkaar en staat daarmee op de tiende positie. Afgelopen weekend speelden de Friezen de ‘Derby van het Noorden’ tegen FC Groningen. In eigen huis werd er met 1-1 gelijk gespeeld. sc Heerenveen kwam in de eerste helft op voorsprong door een doelpunt van Siem de Jong. In het tweede bedrijf bepaalde Tomas Suslov acht minuten voor tijd de eindstand op 1-1. Spelers die in deze wedstrijd niet opvielen, maar waar wel op gelet moet worden zijn Joey en Henk Veerman. De eerstgenoemde was al zeven keer aangever en maakte zelf vijf doelpunten. Zijn ploeggenoot in de voorhoede was al betrokken bij zestien doelpunten dit seizoen. Hij gaf vier assists en wist al twaalf keer het net te vinden. Met dat aantal doelpunten staat de goalgetter vierde op de topscorerslijst van de Eredivisie.

De laatste keer dat beide ploegen tegenover elkaar stonden was in het vorige seizoen. In het Abe Lenstra stadion wonnen de Friezen met 1-0 door een doelpunt van Mitchell van Bergen. De meest recente ontmoeting in het MAC3PARK stadion is inmiddels een behoorlijke tijd terug. Tijdens speelronde 1 van het seizoen 2018-2019 kwam het Heerenveen van toenmalig trainer/coach Jan Olde Riekerink op bezoek in Zwolle, waar John van ’t Schip voor de groep stond. De Friezen wonnen met 2-3. Mike van Duinen scoorde beide Zwolse doelpunten.

Laurens Gerrets fluit vrijdagavond het duel dat om 20.00 uur zal beginnen. Assistent-scheidsrechters zijn Rob van de Ven en Maarten Ketting. Official is Clay Ruperti. De VAR is Christiaan Bax, geassisteerd door AVAR Thomas Krijt.