Zwolse popband Swelter tekent bij rootslabel

Zwolle – Swelter heeft als eerste indie popband een carrièrebepalend contract getekend met het rootsy CoraZong Records. Een op het eerste oog voor beide partijen verrassende keuze. Bert de Ruiter, CoraZong’s managing director: “Het is waar dat een groot deel van onze catalogus roots muziek genoemd kan worden, maar dat is niet de maatstaf. Het gaat bij ons om échte muziek, gespeeld door échte muzikanten en recht uit het hart. Swelter scoort op alles het maximale aantal punten.” In februari 2009 ligt Swelter’s debuut ‘Songs of Distance’ in de winkels, de eerste liedjes zijn al te horen op www.myspace.com/musicSwelter.

Ook voor Swelter lijkt de samenwerking met CoraZong een niet-logische stap. De band voelt zich er echter als een vis in het water. Bart Drost, liedjesschrijver en zanger van de Zwolse vijfmansformatie: “We hebben met verschillende geïnteresseerde platenmaatschappijen contact gehad, de gesprekken met CoraZong voelden meteen vertrouwd. Zij schetsten een reëel beeld van de huidige platenindustrie en toonden visie en enthousiasme. En we herkenden en delen hun voorliefde voor eerlijke liedjes, dat schept een band.”

Al vlak na de oprichting herkende Dolf Jansen het potentieel van Swelter en bombardeerde ze tot hit-tip op radio 3FM. Maar ook Kink Fm en andere radiozenders draaiden de gitaarpop. Vervolgens ontwikkelde de band zich in korte tijd tot een graag geziene act op de Nederlandse podia. Ze stonden met The Frames in de Melkweg en Tivoli, met The Veils in Vera en de Effenaar en speelden met Johan, Bettie Serveert, Cracker en a balladeer. In de pers werden de optredens unaniem juichend gerecenseerd.

Debuutalbum ‘Songs Of Distance’ is een persoonlijke indie popplaat vol eerlijke liedjes geworden. Gemixt in België door Werner Pensaert (Manic Street Preachers, Johan) en gemasterd – eveneens in Belgie – door Uwe Teichert (Deus, Novastar). “Wat mij bijzonder aansprak is de volwassenheid van Swelter’s muziek, de sterkte van hun songs en de gedrevenheid van de bandleden”, aldus Bert de Ruiter. Die gedrevenheid is altijd een van de krachten van Swelter geweest. Bart Drost: “We hebben altijd bewust zelf onze boekingen, promotie en management gedaan. Voor het eerst gaan we in zee met een externe partij. Dat is best spannend, maar als we hier niet 100% een goed gevoel over hebben, zouden we ook zeker niet getekend hebben”. Achter de schermen wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het album artwork en een nieuwe website.

Swelter’s albums en digitale downloads zullen in de toekomst worden uitgebracht door en op het CoraZong Records label. De uitgaven van Swelters eigen songs worden door muziekuitgeverij Cridecoeur beheerd en verder gaat CoraZong Music Management B.V. de komende jaren met raad en daad Swelter terzijde staan bij de uitbouw van haar carrière.

Over CoraZong Records schreef Maverick, het toonaangevende roots-muziek-blad in Engeland en Europa, in haar november 2008 uitgave: “CoraZong is a treasure chest to pour your heart into….Easily rivalling, nay surpassing, the likes of the longer established Rounder as roots label par excellence.” Americana UK beschreef CoraZong als: “the most important Dutch Americana label” en de Duitse Rolling Stone vindt CoraZong Records: “immer gut für einen guten Song-writer und überhaupt Menschen mit Gespür für schöne Musik.”

Swelter is:

Bart Drost:  zang, gitaar

Erik Delobel: gitaar

Gelke Boontje: viool, toetsen, zang

John Zoet: bas, zang

Otto de Jong: drums

www.corazong.com| www.swelter.nl| www.myspace.com/musicSwelter

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Zwolse popband Swelter tekent bij rootslabel”

  1. Laatste goeie actie van de onvolprezen Dolf Jansen?

    Kun je hier nog wat mee, dichter?

    Je had het over stroom:
    Water steekt in zoveel gedaanten de kop op. Schuimend, briezend, slapend als een kind. Nederland is een plas water, gecultiveerd in een droom. Waarom zouden wij dan tegen de stroom opvechten?

  2. @ Dick,

    Ik vind de foto inderdaad ook erg mooi! Vooral de kleuren.
    Ik ben benieuwd, een zwolse formatie naar de top? Wie weet…. komen we ze nog tegen op Pics4you onder het nieuws ;D

Reacties zijn gesloten.