Cibap studenten sieren renovatie Grote Kerk met levensgrote draak

Foto van auteur

Foto: Cibap

Zwolle – Cibap studenten van de opleiding Specialist Schilder werken in de binnenstad van Zwolle aan een enorme schildering van een draak die een deel van de buitenkant van academiehuis De Grote Kerk siert.

De schildering op de grote houten plint van ongeveer 4 meter hoog en 45 meter breed camoufleert de renovatie van de kerk die in de stijgers staat. Beeldend kunstenaar en Cibap docent Dennie Boxem begeleidt de studenten. Zijn ontwerp van de draak brengen zij tot uitvoer.

Waarom een draak? “Sint Michaël, de beschermengel van Zwolle, staat in en op de kerk afgebeeld met een draak waarmee hij de strijd aangaat”, legt Boxem uit. Deze draak breekt hier als het ware door de plint naar buiten en naar binnen en als je goed kijkt vormt de draak met zijn lijf groene letters die het woord museum vormen. Op de staart staat het woord kwartier dat samen ‘museumkwartier’ maakt. Dit verwijst weer naar het stadsdeel waarin de kerk staat.

Cibap student Anne Will Barneveld schildert een gouden tattoo op de draak. “We hebben in de kerk foto’s gemaakt van beeldhouwwerk, plafondschilderingen en glas in lood ramen. Deze schilderen wij nu in het groot na als tattoos op de draak, vertelt Anne Will. Daarbij moet je goed rekening houden met de bolling van de draak. Ik leer het meest door te doen en neem hierin de tips mee die ik van Dennie krijg.”

Romée Bouwmeester en Esmée van Sinderen genieten volop van het schilderen in de buitenlucht: “Het is een tof project, midden in het centrum dat ook nog eens het stadsbeeld opfleurt”. Boxem is zeer tevreden over het werk van zijn studenten. “Ze werken heel precies en hebben oog voor detail”. De schildering zal ongeveer 4 maanden te zien zijn.

Foto's 5
Cibap studenten sieren renovatie Grote Kerk met levensgrote draak - Foto: Cibap
Foto: Cibap
Roos Warnders - Foto: Cibap
Roos Warnders
Foto: Cibap
Dennie Boxem - Foto: Cibap
Dennie Boxem
Foto: Cibap
Anne Wil Barneveld - Foto: Cibap
Anne Wil Barneveld
Foto: Cibap
Romée Bouwmeester en Esmée van Sinderen - Foto: Cibap
Romée Bouwmeester en Esmée van Sinderen
Foto: Cibap