Veilig en verantwoord winkelen: verruiming gebied marktkramen en eenrichtingsverkeer Diezerstraat

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Het kabinet heeft op 20 april versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd, waaronder de terugkeer van de non-foodkramen op de markt en onder voorwaarden terrasopenstelling en winkelbezoek.

De verwachting is dat hierdoor de bezoekersaantallen gaan toenemen in de binnenstad. Om veilig te kunnen winkelen, wordt het marktgebied uitgebreid op zaterdag naar de Oude Vismarkt en geldt op piekmomenten eenrichtingsverkeer in een deel van de Diezerstraat.

Iedereen kijkt reikhalzend uit naar het moment waarop de versoepelingen ingaan. De verwachting is dat vanaf dat moment de bezoekersaantallen in de binnenstad gaan toenemen, met name de eerste paar weken. Om veilig te kunnen winkelen, is daarom meer ruimte nodig. Er moet immers nog steeds 1,5 meter afstand worden gehouden houden en de gemeente wil voorkomen dat er winkelstraten gesloten moeten worden vanwege drukte.

Met onder meer een crowdmanager en partners in de stad zoals het ZwolleFonds, CityCentrum en een vertegenwoordiging van de bewoners (BBZ) is zorgvuldig gekeken naar mogelijkheden om een bezoek aan de binnenstad voor iedereen zo veilig en aangenaam mogelijk te maken. Daarvoor hebben we de volgende maatregelen genomen.

Als aanvulling op de Melkmarkt en Grote Markt, worden straks ook marktkramen geplaatst op de Oude Vismarkt (non-food) en bij de fietsenstallinglocatie hoek Melkmarkt/Nieuwstraat naast de Belgische Keizer. Op de Oude Vismarkt komen de kramen aan één kant van de straat te staan, zodat er ruimte is voor hulpdiensten en een brede looproute die een goede doorstroming garandeert. Deze opstelling geldt alleen voor de zaterdagmarkt. Zodra de situatie het toelaat, verhuizen de kramen weer naar hun vertrouwde plek.

Om extra ruimte te creëren in de steeds drukker wordende Diezerstraat, wordt hier bij het ingaan van de versoepelingen op piekmomenten eenrichtingsverkeer ingesteld. De omleiding wordt aangegeven door borden in combinatie met de inzet van gastheren en -vrouwen. Zij zorgen ook voor maatwerk, bijvoorbeeld voor mensen die slecht ter been zijn. Het eenrichtingsverkeer geldt vanaf de eerste zaterdag na het ingaan van de versoepelingen en de vrijdag, zaterdag en zondag daarop. Ook geldt het op piekmomenten op de daaropvolgende drie zaterdagen. Na deze periode wordt gekeken of het nodig is de maatregelen met een paar weken te verlengen.

De uitbreiding van de markt en het eenrichtingsverkeer sluiten aan bij eerder genomen maatregelen, zoals de uitbreiding van de voetgangerszone in het centrum, eenrichtingsverkeer op de Melkmarkt en de Grote Markt, het fietsparkeerverbod in de stegen rond het centrum, het autovrij/-luw maken van een deel van de binnenstad en de inrichting van pop-up fietsenstallingen in het centrum.

Kijk voor overzicht van de coronamaatregelen in de binnenstad op www.zwolle.nl/alleensamen. Hier vindt u ook een plattegrond van het eenrichtingsverkeer in de Diezerstraat, de nieuwe opstelling van de markt en plekken waar u uw fiets kunt stallen. De druktemonitor geeft aan wanneer de rustige en de drukke momenten in de stad zijn.