Het weer: Minder warm, af en toe zon, kans op een buitje

Foto van auteur

Emmastraat
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Maandag is Zwolle in duidelijk koelere lucht terechtgekomen dan op zondag. Toen werd door de weerstations van Weblog Zwolle in Stadshagen en Dieze-Centrum een zomerse maximumtemperatuur van 27 graden gemeten. Maandag stijgt het kwik naar ongeveer 18 graden.

Een mengelmoes van bewolking trekt maandag over, waar de zon doorheen tracht te breken. In de loop van de middag met het meeste succes. Tussen de wolken kan een enkele bui verscholen zitten. In de ochtend mogelijk al eentje, maar de meeste kans daarop hebben we in het begin van de middag. De buien zijn in onze omgeving trouwens niet van zwaar kaliber. Er is wind op maandag. Die neemt in de ochtend toe naar matig, kracht 3 à 4, vanuit het zuiden tot zuidwesten. In de avond en nacht nauwelijks nog wind. Wat doet het weer in de rest van de week?

Tot en met donderdag bepaalt een lagedrukgebied in de buurt van Ierland het weer bij ons. Het veroorzaakt hier een stroming vanuit het zuidwesten. Daardoor is het niet zo fris als de afgelopen weken. Op grotere hoogte is nog wel koude lucht voorhanden en dat is een voedingsbodem voor buien, met name wanneer het aan de grond in de loop van de ochtend wat is opgewarmd.

Daarnaast stuurt genoemd lagedrukgebied dinsdag een regenstoring over, waarin de buienactiviteit extra gestimuleerd wordt. Dit belooft een natte dag te worden. Bewolking komt in ruime mate deze kant op. Het is dinsdag voor de zon een moeilijke zaak boven Zwolle. Het kwik gaat ‘s middags omhoog tot ongeveer 16 graden. De wind stelt niet veel voor, wat ook voor de rest van de week geldt.