Boodschappen doen zonder verpakkingen in de Week Zonder Afval

Foto van auteur

Duurzaam inkopen voor minder plastic afval
Foto: Pixabay

Zwolle – Binnenkort is het de Week Zonder Afval. In deze moderne tijden lijkt een lege afvalbak haast onhaalbaar. Toch laat burgerbeweging Zero Waste Nederland zien dat het kan. In dit kader organiseren ze op 5 juni aanstaande Zero Waste Tours, op dertig locaties in heel Nederland, waaronder Zwolle.

Een lokale gids laat dan zien hoe je verpakkingsvrij je boodschappen kunt doen, vaak bij bijzondere lokale ondernemers. Ook in Zwolle zijn er twee tours gepland. Judith Heinen, initiatiefnemer van Zero Waste Tour in Zwolle, vindt het belangrijk om verpakkingsvrij boodschappen te doen. “Wij proberen thuis steeds minder afval te creëren. Af en toe schrikken we hoe vaak we een volle afvalzak hebben. Door bewust boodschappen te doen met eigen zakjes en bakjes dragen we een klein steentje bij. Er hoeft niets nieuws geproduceerd te worden en dat is een fijne gedachte,” aldus Judith.

Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland, is het hier mee eens. Pals: “De meeste spullen die we wegdoen hebben geen nieuwe bestemming. Ze belanden simpelweg op een grote hoop of in de verbrandingsoven. En deze vervuiling krijgt steeds meer invloed op onze kwaliteit van leven. Door het meebrengen van je eigen broodzak, bakje, beker en tasjes begin je thuis door het verkleinen van de afvalberg.”

Veel mensen willen hun steentje bijdragen, maar weten niet goed waar te beginnen. “Terwijl er in Zwolle heel veel winkels zijn waar echt niet raar wordt opgekeken van je eigen zakje of bakje,” zegt Judith Heinen. Tijdens de Zero Waste Tour in Zwolle deelt ze graag haar tips en ervaring met verpakkingsvrij boodschappen doen in Zwolle.

De Zero Waste Tours in Zwolle vinden plaats op zaterdag 5 juni. Er kunnen vanwege de coronaregels slechts drie deelnemers met Judith mee. De tours zijn al volgeboekt. Wie graag zelf op pad wil, kan om 10.30 uur bij haar een routekaart ophalen. Aanmelden kan via https://zerowastenederland.nl/helpen/zero-waste-wandeltours/