Het weer: Kans op ochtendmist, daarna zon, wolken en droog

Foto van auteur

Historisch Centrum Overijssel
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Donderdagochtend vroeg is er kans op mist in Zwolle, misschien dichte mist in het buitengebied. Dan hebben we het over een zicht minder dan 200 meter. De mist trekt ‘s morgens vlot op en gaat tijdelijk over in laaghangende bewolking, die op zijn beurt ook weer verdwijnt.

Dat betekent dat de zon in de loop van de ochtend haar kansen grijpt. De temperatuur ‘s ochtends rond acht uur is ongeveer 8 graden, in de middag is het maximum 16 graden. De kans op nattigheid overdag is zeer klein, zodat we mede dankzij dat zonnetje misschien wel de aardigste dag van de week in de schoot geworpen krijgen, weertechnisch gezien. In de middag komt er vanuit het westen sluierbewolking opzetten. De wind gaat dan ook meedoen. Windkracht 3, een matig briesje, dat niet storend is. Wel storend is de wind op vrijdag.

Een actief lagedrukgebied dat donderdag met het centrum dwars over Ierland trekt, komt vrijdag boven Engeland aan. Dat veroorzaakt vrijdag op de Noordzee een stormachtige zuidwester. In de regio Zwolle wordt de wind aangejaagd tot vrij krachtig, windkracht 5. Dat is een wind die je op de fiets heel graag in de rug wilt hebben maar beslist niet tegen.

In de nacht van donderdag op vrijdag trekt de zuidwestenwind aan. Er is dan kans op de eerste regen. Vrijdagochtend rond zes uur passeert een regenfront van het lagedrukgebied over Zwolle. Na deze eerste regen zijn er vrijdag overdag buien, die een flinke vaart hebben. De wind trekt tussen de buienwolken gaten voor de zon.

In de nacht van vrijdag op zaterdag blijft die stevige wind stug staan. Ook zaterdag kunnen we windkracht 5 verwachten. Zaterdagmiddag leeft de buiigheid op. Oplevende buiigheid is er ook in de nacht naar zondag, eerste pinksterdag. Dan staat er overdag iets minder wind: kracht 4.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)