CDA Zwolle wil verbod op ballonnen in APV 2021

Foto van auteur

Zwolle – Dinsdagavond wordt de APV (algemene plaatselijke verordening) 2021 voor Zwolle vastgesteld. CDA Zwolle zal daarbij een wijziging (amendement) indienen waarin opgeroepen wordt tot een verbod op het oplaten van ballonnen.

Neerkomende ballonnen vormen een gevaar voor natuur en dier. Daarnaast dragen de in het water landende ballonnen bij aan het vergroten van de plasticsoep. Biologisch afbreekbare ballonnen zijn hiervoor géén alternatief, aldus het CDA, want ook hiervoor geldt dat het jaren duurt voor deze ballonnen zijn afgebroken.

De fractie is van mening dat de gemeente Zwolle in woord en daad dieren moet beschermen tegen het binnenkrijgen van plastic én de natuur dient te beschermen tegen plastic vervuiling. Met name vogels en vissen lopen gevaar wanneer zij in aanraking komen met het plastic van een ballon. Deze dieren zien dit vaak aan voor voedsel of raken verstrikt in ballonlinten met alle gevolgen van dien.

CDA-woordvoerder Arjan Spaans: “De ballonnendiscussie is in Zwolle al vaker gevoerd. Denk daarbij aan de uitdrukkelijke wens van Groen Links in 2014 en later eenzelfde soort verzoek in 2019 van D66, PvdA, SP en het CDA. Al jarenlang vangen we echter bot op dit gebied. Het college verwijst steeds naar de extra regeldruk, het gebrek aan handhaafbaarheid en dat mensen zelf verantwoordelijk zijn. GroenLinks gaf in 2019 aan om niet voor een verbod te willen staan maar voor een ‘groter plaatje’ te gaan. De indieners vinden echter dat je niet zomaar grote sprongen kunt nemen zonder eerst concrete stappen te maken.”

In het ingediende amendement verlangt de CDA-fractie, alvast ondersteund door D66, PvdA en SP, dat het oplaten van ballonnen in open lucht verboden moet worden. De gemeente heeft een belangrijke maatschappelijke voorbeeldfunctie. Het verbieden van ballonnen geeft een positief signaal af naar de Zwolse inwoners. Spaans: “Een verbod laat zien dat de natuur voor Zwolle écht van waarde is”.