Douchen met zonnewarmte in Assendorp

Foto van auteur

Foto: 50 Tinten Groen Assendorp

Zwolle – Als het aan 50 tinten groen Assendorp ligt, douchen wijkbewoners binnenkort met de warmte van de zon. De stichting organiseert deze maand een bewonersavond over zonneboilers en een heuse Zonneboilerquiz.

Douchen met zonnewarmte is zeer geschikt voor mensen met weinig dakoppervlakte, meent 50 tinten groen Assendorp. Voor het verwarmen van water zijn relatief weinig collectoren of panelen nodig. Het bespaart bovendien CO2 en ongeveer de helft van de kosten voor warm water. Vandaar dat de stichting de komende maanden met een speciale actie de Assendorpers ondersteunt bij de aanschaf van een zonneboiler. De stichting geeft informatie over de techniek en over subsidiemogelijkheden.

Een zonnecollector op het dak verwarmt water met warmte uit zonlicht. Dit warme water wordt bijvoorbeeld gebruikt om te douchen, om af te wassen of voor verwarming. Douchen met zonnewarmte kan op twee manieren: middels een zonneboiler met zonnecollectoren en voorraadvat, of middels een zonneboiler die op zonnepanelen werkt.

Dankzij de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) komen bewoners in aanmerking voor een subsidie van 600 tot 2000 euro op de aanschaf.

De zonneboiler is een duurzame vervanger van aardgas. Bij gebruik van zonne-energie stoot men geen CO2 uit. Ook goed om te beseffen: zonlicht raakt nooit op. Een huishouden van vier personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo’n 180 kubieke meter gas en 330 kilo CO2-uitstoot.

Tijdens een bewonersavond op 24 juni wordt het het aanbod voor twee soorten zonneboilers gepresenteerd. Tot 21 juni kunnen Assendorpers meedoen met de Zonneboilerquiz die op de website en social media van de stichting te vinden is. De winnaar maakt kans op een groen douchepakket en wordt op de bewonersavond bekend gemaakt.

Bewoners kunnen zich aanmelden via welkom@50tintengroenAssendorp.nl