Zwolle – Met een winactie, gratis isolatiematerialen en energiecoaches helpt stichting 50 tinten groen Assendorp dit najaar bewoners om de stijgende energieprijzen te lijf te gaan. Er is ook aandacht voor energiearmoede, waar naar schatting 350 huiseigenaren en vele huurders in Assendorp door getroffen worden.
Eigenaren en huurders van historische, vaak slecht geïsoleerde woningen in Assendorp worden relatief hard getroffen door de stijgende energieprijzen. 50 tinten groen Assendorp helpt bewoners door middel van een winactie, gratis isolatiematerialen, gerichte adviezen en energiecoaching. 50 tinten groen Assendorp geeft dit najaar twee vloerisolaties weg. Bewoners kunnen deze winnen door vóór 12 november een foto in te zenden die de tocht en kou binnenshuis verbeeldt.
Daarnaast kunnen bewoners pakketten met gratis isolatiematerialen ophalen bij de Weggeefwinkel aan de Molenweg. In het pakket zitten tochtstrips, radiatorfolie, een deurdranger en instructies voor zuinig afstellen van de cv-ketel. Ook deelt de stichting tien beste bespaartips voor Assendorpse woningen via haar site en social media, samengesteld door een energie-expert uit de wijk.
Wie energie wil besparen maar door de bomen het bos niet ziet, kan hulp inroepen van een gratis energiecoach. De stichting leidde eerder dit jaar tien Assendorpers op tot energiecoach. Zij denken aan de hand van een handige app mee met gedragsverandering en het nemen van stappen richting lager energieverbruik.
Omdat isolatie de meest effectieve vorm van energiebesparing is, organiseert 50 tinten groen Assendorp op 18 november een isolatieavond. Tijdens deze bewonersavond presenteert de stichting aanbieders voor grote isolatiemaatregelen, zoals vloer- muur en dakisolatie, ook voor de doe-het-zelvers. Op deze avond worden ook de winnaars van de vloerisolatie-winactie bekend gemaakt.
50 tinten groen Assendorp wil bewoners van Assendorp stimuleren, adviseren en begeleiden bij maatregelen die de leefbaarheid van de wijk bevorderen. De activiteiten richten zich op o.a. energiebesparende maatregelen, vergroening van huizen en straten maar ook het delen van auto’s en composteren van GFT afval. Daarnaast vertelt de organisatie verhalen en geeft informatie over verduurzaming om bewoners te betrekken, enthousiast te maken en om plezier te hebben met het verduurzamen.
Mooi initiatief om bij de minder bedeelde langs te gaan en hen te helpen met verduurzaming. Niet in elk stadsdeel is dit nodig, sterker nog in sommige wijken zijn ze al helemaal groen. Berkum bijvoorbeeld is zo n wijkdorp.