“Een periode uit mijn leven die ik nooit ga vergeten”

Foto van auteur

Aniek Hülsmann op lege cohortafdeling
Foto: Isala

Zwolle – Steeds meer bedden op de cohortafdeling van Isala kwamen vrij. Stukje bij beetje kon de afdeling waar coronapatiënten samen werden verpleegd worden opgeheven.

Verpleegkundige Aniek Hülsmann: “Wij zijn weer gewoon de AOA (Acute Opname Afdeling). Coronapatiënten verplegen wij nu in isolatiekamers. Dat wij de cohort konden sluiten, gaf ons weer nieuwe energie,” vertelt Aniek.

“Wij kunnen gewoon weer als AOA-team aan de slag en de patiënten opvangen die via de Spoedeisende hulp binnenkomen. Daar hebben wij zin in, want de zorg voor coronapatiënten is toch een stuk zwaarder. Je werkt de hele dag in een beschermend pak en dan blijft er toch een afstand tussen jou en de patiënt. Daarnaast zijn coronapatiënten vaak erg ziek en wij hadden vaker te maken met patiënten die overleden. Ook al wisten wij in de tweede en derde golf inmiddels meer van het virus, het verdere verloop bleef vaak onvoorspelbaar. Daardoor was het lastig om patiënten gerust te stellen. Een groot verschil met de eerste golf was dat de leeftijdscategorie daalde op de cohortafdeling. Mensen die niet in een risicogroep vielen, maar toch heel ziek werden. Je merkte de angst bij deze patiënten. Konden zij na opname straks alles weer doen? Konden ze weer sporten?”

Op een wat rustiger zomer na, stond eigenlijk vijftien maanden lang het leven van Aniek in het teken van corona. “Je biedt zorg aan coronapatiënten. Thuis gaat het over corona. Op televisie gaat het over corona. En verder was alles gesloten, dus even ontspannen was soms best lastig. Dat maakte het pittig. Psychisch is de zorg voor coronapatiënten zwaar. Dat moet je niet onderschatten. Gelukkig kregen wij op de afdeling veel steun van onze leidinggevenden. Wij konden ons verhaal kwijt en regelmatig kwam een maatschappelijk werker naar de afdeling. En wie het echt even niet meer trok, kon een tijdje aan het werk op een andere afdeling. Dat was goed geregeld. Bovendien konden wij er met elkaar goed over praten. Dat was de kracht van ons team. Thuis weten ze toch niet precies wat je doormaakt en wat je voelt. Collega’s weten dat wel. Ik ben blij dat inmiddels de spoedopnames weer terug op de afdeling zijn. Ook buiten werktijd krijgen wij weer meer mogelijkheden voor ontspanning.”

“Gelukkig zien wij het effect van de vaccins en nemen de opnames af,” vervolgt Aniek. “Ik denk niet dat corona weggaat. Misschien dat wij nog een keer een klein cohortje op onze afdeling krijgen. Maar ik hoop niet dat de drukte die wij tijdens de coronamaanden hebben ervaren ooit nog terugkomt. Het is een periode in mijn leven die ik nooit meer ga vergeten.”

Bron: Isala

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)