Het weer in het weekend: Minder warm, in de nacht naar zondag buien

Foto van auteur

Hasselterpad
Foto: Nienke Mondria

Zwolle – Zaterdag ligt Zwolle tussen twee lagedrukgebiedjes in. Tot middernacht is er geen kans op onweer en ander noodweer. Vrijdag veroorzaakten zware buien op diverse plaatsen in het land overlast en richtten schade aan, zoals in Oldebroek waar vier hoogspanningsmasten omwaaiden. Bij de IJssel werd ter hoogte van Zwolle een rolwolk en een windhoos waargenomen (zie filmpje hieronder).

Zaterdag is er eerst veel bewolking, maar de zon krijgt geleidelijk meer ruimte. Het is in de middag ongeveer 23 graden, een heel stuk prettiger dan de hitte van de voorgaande dagen. De wind is vooral in de ochtend duidelijk aanwezig met kracht 4 vanuit het zuidwesten, in de middag draaiend naar het westen en iets afnemend. In de avond draait de wind door via noordwest naar noordoost. Zo’n sterk veranderende windrichting verraadt de komst van een nieuw lagedrukgebied.

Het is een kleintje, dat is ontstaan in de hitte boven Spanje. Het koerst via Frankrijk naar de Noordzee en er zit een buiengebied met onweer bij. In de nacht van zaterdag op zondag wordt het boven de regio Zwolle verwacht. Je hebt dus kans om gewekt te worden door nachtelijke donderklappen. Ook kan het flink waaien en doorregenen.

Zondagochtend verdwijnt het buiengebied naar het noordoosten. Het weer knapt op en de zon breekt langzaam tussen de wolken door. De middagtemperatuur is ongeveer 25 graden, zomers warm. Best een aardige dag, met slechts een heel kleine kans op neerslag. De wind draait van zuidoost in de vroege ochtend, naar zuidwest en later west. Windkracht 3 tot 4.

In de nieuwe week is het eerst wisselvallig. In de loop van de week droog weer dankzij een hogedrukgebied dat zich vanuit Engeland over onze omgeving uitbreidt. De middagtemperatuur is ongeveer 20 graden.

Rolwolk vrijdagavond 18-6-2021 bij de IJssel ter hoogte van Zwolle. Op minuut 0:29 is linksonder ook een windhoos te zien. Video: Bertjan Gerritsen