Zwolle – Bij de brandweerkazerne aan de Marsweg zijn zaterdag alle brandweerlieden herdacht die zijn omgekomen tijdens hun werk. Om één uur ’s middags bracht de dienstdoende brandweerploeg het water-ereteken voor de kazerne.
In het hele land herdachten brandweerlieden hun omgekomen collega’s. In Zwolle kwam het allemaal wel heel dichtbij. Op 21 januari 1992 overleden twee Zwolse brandweermannen tijdens het nablussen van een winkelbrand in de Diezerstraat.
In het pand waar nu Barista Cafe Zwolle is gevestigd zat destijds Kadoshop Arcade. Op de vroege, ijskoude winterochtend woedde er een uitslaande brand in de winkel. De Zwolse brandweer schaalde snel op naar grote brand en drie uur later hadden ze de vuurzee onder controle.
Brandweerlieden begonnen vanaf ongeveer acht uur met het nablussen van het winkelpand. Tegen half elf in de ochtend werd er als een donderslag bij heldere hemel een radicale streep door de levens van twee brandweermannen gezet. Door het instorten van de balken en vloeren van de eerste en tweede verdieping van het pand werden vier brandweerlieden bedolven onder het puin. Twee brandweermannen raakten hierbij gewond. De brandwachten eerste klasse B. A. T. Offenberg en F. C. Kroes overleefden het niet.
Dit werd allemaal gadegeslagen door de 23-jarige Jacques Rommelaar. De familie Rommelaar had destijds een schoenenwinkel in de Diezerstraat. Links naast de cadeauwinkel zat kapsalon Knip-Inn en daarnaast Rommelaar Schoenen. Vanmiddag was Rommelaar aanwezig bij de herdenkingsceremonie bij de brandweerkazerne. Zichtbaar geëmotioneerd overhandigde hij een bos bloemen aan de bevelvoerder van de Zwolse brandweerploeg.
“Ik heb het allemaal meegekregen die dag. De brandweer en alles kwam bij ons door de winkel,” vertelt Rommelaar. “Het is nu 29 jaar geleden, maar vergeten doe ik het nooit. De onmacht, de onzekerheid en het verdriet bij de familie van de brandweerlieden.” Rommelaar vindt het jammer dat zo weinig mensen in Zwolle weten welke tragedie bijna dertig jaar geleden in de binnenstad afspeelde. “Ik probeer ieder jaar om bij de herdenking te zijn. Opdat we nooit vergeten,” aldus Rommelaar. “Ik kom er speciaal voor uit Steenwijk, het helpt mij zelf ook met verwerken.”