Meerderheid raad wil meer ontmoetingsplekken in Zwolse buurten en wijken

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Als de coronapandemie één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat ontmoeting in de straat, buurt en wijk essentieel is voor een goed functionerende samenleving.

ChristenUnie Zwolle en D66 Zwolle willen daarom dat inwoners de mogelijkheid krijgen om in hun eigen omgeving ontmoetingsplekken te creëren. Beide partijen kondigen vrijdag tijdens de behandeling van de Perspectiefnota samen met GroenLinks, Swollwacht, CDA en PvdA een motie aan die dat moet regelen.

Of het nu gaat om een speels waterelement, bijvoorbeeld een fonteintje of een waterpomp waar kinderen mee kunnen spelen of een picknickbank, skatebaantje of levensgroot schaakbord, wat de raadsfracties onder aanvoering van ChristenUnie en D66 betreft zouden Zwollenaren de mogelijkheid moeten krijgen om met hun buren plekken te creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Sonja Paauw van D66: “Je ziet dat er al veel initiatieven in de stad zijn. Buren die samen een picknickbank gebruiken bijvoorbeeld, maar we zouden graag zien dat er meer mooie ontmoetingsplekken in de stad te vinden zijn. En daar kan de gemeente een rol in spelen.”

De fracties willen dat het college tijdens de begrotingsbehandeling met een plan komt voor een uitnodigende campagne die mensen uitlokt om zelf ideeën voor ontmoetingsplekken aan te dragen. De gemeente maakt daar al jaren geld voor vrij, maar lang niet alle wijken maken daar gebruik van. Wat de indieners van de motie betreft worden meer buurtplannen voor ontmoetingsplekken gefaciliteerd. Gerdien Rots van CU: “Het is zo waardevol dat mensen elkaar blijven zien en spreken. Het zorgt voor onderlinge verbondenheid, voor wederzijds begrip en voor een sterke sociale cohesie. Wij gunnen dat Zwollenaren in iedere wijk.”