Studenten Mediavormgeving Landstede MBO met shockerende stijl

Foto van auteur

Werk van Rink Hamstra
Foto: Landstede Groep

Zwolle – Samen een bedrijf starten: dat gaan Job van Es en Rink Hamstra, die bijna hun mbo-diploma Mediavormgeving op zak hebben, komend jaar doen.

“We hebben nu allebei een tussenjaar en willen kijken of het iets voor ons is.” Over wat ze willen verkopen, hebben ze ook al nagedacht: “Skateboarden customizen – op maat maken met onze illustraties – bijvoorbeeld.” Werk van beide talenten heeft ook tijdens de expositie van PROTO in de binnenstad van Zwolle gehangen.

Het was hun docent Mediavormgeving, Peter Kral, die hen op het idee bracht: “Het zijn niet alleen goede vrienden, ze hebben het in de vingers om als duo iets unieks te leveren.” Peter legt uit: “Beiden – Rink is de illustrator, Job is meer van de fotografie en video – hebben ze de afgelopen vier jaar een heel eigen, shockerende stijl ontwikkeld, functioneel naakt bijvoorbeeld komt veel terug in hun werk.”

Bij Rink gebeurt dat deels bewust en deels onbewust. “Heb je een idee of concept dan werk je dat uit.” Job vindt het leuk dat mensen schrikken, dat zijn werk iets bij hen teweegbrengt. “Ze hebben een volwassen stijl die je op het mbo niet veel ziet,” vervolgt Peter. “Daarom heb ik ze gepusht om daar iets mee te doen. Ontzettend leuk dus dat ze het een jaar gaan proberen.”

Een naam hebben de twee talentvolle creatievelingen al: Hames. “Het is een samenstelling van onze beide achternamen. Zo simpel is het,” verklaart Rink. Ze gaan zichzelf promoten via social media. “Misschien TikTok, dat is enorm populair,” weet Job. Al zou Rink daar niet per se voor gaan. “Maar je hebt wel snel veel volgers. En daar zit ook onze doelgroep.”

Peter bracht hen niet alleen op het idee, hij hielp de mbo’ers ook op weg naar het ondernemerschap. Rink: “Hij liet ons zien wat er allemaal bij komt kijken. Hoe je klantgesprekken voert, dat netwerkborrels belangrijk zijn voor je contacten.” Want dat is het mooie, ze vullen elkaar goed aan, zegt Peter. “Rink is de creatieve flapuit, Job is meer van het zakelijke, het plannen. Hij legt snel contact en heeft achter de schermen de boel – ook technisch – goed voor elkaar. En samen kunnen ze ook heel goed sparren.”

Aan hun opleiding Mediavormgeving bij Landstede MBO hebben ze veel gehad. “Het is een heel brede opleiding, van video, tot fotografie en tekenen: je kunt alles doen wat je wilt,” zegt Job. Rink beaamt dat: “Je krijgt veel vrijheid. Dat is het leuke aan deze opleiding.”

Peter herkent dat: “Wij willen alle studenten zo vrij mogelijk laten in hun ontwikkelproces, zodat zij hun talenten ook zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Wij geven nu ook les op basis van Scrum, een methode waarbij studenten zelfstandig in teams aan projecten werken. Daardoor kunnen studenten hun opleiding veel meer zelf vormgeven, ook qua planning. Dus in plaats van vier jaar, kun je de opleiding ook in drie, of zelfs in twee jaar doen.”

En daar waar Job en Rink vier jaar geleden alles nog analoog deden, doen ze nu alles digitaal. Want dat willen ze ook benadrukken: de aandacht die er in de opleiding is voor digitaal werken, iets wat je absoluut nodig hebt in hun vak. Rink: “Het eerste jaar waren we alleen maar bezig met programma’s leren.”

Wat Job en Rink ook aanspreekt, is het kleinschalige van de opleiding. “De locatie zelf is klein, net als de klassen,” zegt Rink. Dat maakt het volgens Job heel persoonlijk: “Iedereen kent elkaar en de docenten zijn chill, je kunt altijd bij hen terecht.”

Voor PROTO – “tof dat we daar werk mogen laten zien” – hebben ze bestaand werk geselecteerd. Voor hun eindexamen moesten ze voor een fictief bedrijf onder meer een ondernemersplan schrijven, dit vormgeven en een corporate huisstijl ontwikkelen. Rink: “Hiervoor werkten we in teams van drie: twee studenten Mediavormgeving werden gekoppeld aan een student Mediamanager.”

Of ze school gaan missen? Peter wel: hij begon zijn docententijd tegelijk met ‘deze jongens’: “Hun eerste jaar was ook mijn eerste jaar als docent. Maar we houden sowieso contact, ik ben ook benieuwd hoe hun bedrijf gaat lopen.” En Job en Rink? “Ja natuurlijk gaan we het missen,” zeggen ze allebei. “Je kent de mensen, de plek,” zegt Rink. “Ja,” vult Job aan, “de vibe op school is heel chill, ik ben nooit met tegenzin naar school gegaan.”

Foto's 2
Werk gemaakt door Job van Es - Foto: Landstede Groep
Werk gemaakt door Job van Es
Foto: Landstede Groep
Werk van Rink Hamstra - Foto: Landstede Groep
Werk van Rink Hamstra
Foto: Landstede Groep