Na ruim honderd jaar gedenksteen op het graf van Daniël Lako.

|   Laatste wijziging

Foto: Jan la Faille

Zwolle – Woensdag 7 juli 2021 heeft wethouder Monique Schuttenbeld een gedenksteen onthuld op het graf van Daniël Lako op de Algemene Begraafplaats aan de Meppelerstraatweg. Hiermee is de naam van een belangrijk botanicus uit de vergetelheid gehaald. Daniël Lako was belangrijk voor onderzoek naar de natuur in ons land. Dit schrijven Theo de Kogel en Piet Bremer in een artikel in het Zwols Historisch Tijdschrift nummer 2 2021. Lako was een van de eersten die systematisch onderzoek deed naar de wilde flora in Overijssel en Zeeland.

De op 18 februari 1918 overleden Lako werd op 21 februari in een gemeenschappelijk, anoniem graf begraven. Lako werd onder grote belangstelling begraven. Het is niet duidelijk waarom Lako in een gemeenschappelijk graf werd begraven. Of dit een kwestie van geldgebrek was is niet duidelijk. Zijn familie heeft geen eigen graf voor hem willen of kunnen kopen. Op gemeenschappelijke graven werd geen grafsteen geplaatst. Op initiatief van de schrijvers is dit nu alsnog gebeurd. De steen is een oude steen afkomstig van begraafplaats Kranenburg. Op de steen staat een kievitsbloem die gebaseerd is op een eigen tekening van Lako.

Daniël Lako werd op 14 januari 1853 in Oostburg geboren. Daniël kwam uit een gezin van acht kinderen. Samuel, Daniëls oudere broer. hield zich ook bezig met onderzoek naar wilde flora. Daniël ging in 1873 in Delft studeren aan de Polytechnische School. Hij werd opgeleid tot tekenleraar. In 1882 kreeg hij de aanstelling als tekenleraar in Zwolle. Om het tekenonderwijs te bevorderen werd in 1880 de Nederlandsche Vereniging van Tekenonderwijs opgericht. Daniël Lako werd de eerste secretaris. Ook schreef Lako een boek over de geschiedenis van het tekenonderwijs wat in 1903 werd uitgegeven.

In het ‘In memoriam’ wat voor hem geschreven werd in het maandblad voor het Tekenonderwijs waarvan hij jaren secretaris en redacteur was staat dat hij een hartstochtelijk beminnaar van de natuur was. “ Geen plantje, geen grasje of mosje dat in Overijssel groeide, of hij kende het, en had het met even zeldzame volharding als onovertroffen ijver met al zijn variaties verzameld.”

Na het overlijden van Lako is een verzameling van 1800 herbariumvellen door zijn broer Samuel naar Leiden gebracht. Deze unieke verzameling wordt nu bewaard in Naturalis in Leiden. Veel van de planten uit de collectie zijn nu zeldzaam of verdwenen. Dit komt door menselijk ingrijpen in de groeiomgeving van de planten. Soms zijn er overeenkomsten tussen toen en nu. Zo verscheen er in 2005 in het Westerveldse Bos uit het niets draadrus. Ruim een eeuw daarvoor verzamelde Daniël op die plek al draadrus.

Foto's 4
Na ruim honderd jaar gedenksteen op het graf van Daniël Lako. - Foto: Jan la Faille
Foto: Jan la Faille
Na ruim honderd jaar gedenksteen op het graf van Daniël Lako. - Foto: Jan la Faille
Foto: Jan la Faille
Na ruim honderd jaar gedenksteen op het graf van Daniël Lako. - Foto: Jan la Faille
Foto: Jan la Faille
Na ruim honderd jaar gedenksteen op het graf van Daniël Lako.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)