Politie lost brandstichting bij Hockeyclub Zwolle op

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – De politie heeft de brandstichting bij Hockeyclub Zwolle opgelost. Vijf minderjarige jongens moesten zich samen met hun ouders melden op het politiebureau. Drie van de jongens zijn strafrechtelijk niet te vervolgen omdat ze jonger dan twaalf jaar zijn.

Op maandag 21 juni ontdekten leden van de hockeyclub de brandschade op het waterveld achter het clubgebouw. Johan Koetsier, wijkagent van Aa-landen, kwam zelf ter plaatse om onderzoek te doen. De hockeyclub deed tegelijkertijd aangifte van brandstichting bij hem.

’s Avonds deed Hockeyclub Zwolle een getuigenoproep via haar social mediakanalen. De club werd bedolven onder tips. HCZ speelde deze door naar Koetsier en zijn collega’s. Al vrij snel werd duidelijk voor de agenten dat de gouden tip er tussen zat.

“Dankzij de informatie kregen we vrij snel in beeld om wie het zou kunnen gaan. Na wat speurwerk hadden we het lijstje namen compleet. Een tienjarige jongen, twee jongens van elf jaar en twee van twaalf jaar.”

Het vijftal moest zich samen met hun ouders melden op het politiebureau. Daar bekenden de jongens de brandstichting. Het bleek dat de brandstichting plaats heeft gevonden op de zaterdagavond. Voor de wijkagent en recherche werd het duidelijk dat het niet ging om kwade opzet maar om kattenkwaad.

“In overleg met de recherche is daarom besloten om de 12-jarige jongens niet te vervolgen. De andere drie zijn door hun leeftijd sowieso niet te vervolgen. Het is in onze ogen oneerlijk om hen alleen te laten opdraaien voor iets dat ze samen hebben gedaan,” zegt Koetsier.

Ook wordt het oudste duo niet naar bureau Halt gestuurd. Bij bureau Halt streeft men ernaar om jeugdcriminaliteit te bestrijden. Dit doet men door jongeren tussen de twaalf en achttien jaar, die een klein vergrijp hebben gepleegd, een leer- of werkstraf te geven. Dit zonder dat de jeugdigen in aanraking komen met het Openbaar Ministerie.

“We hebben het afgedaan met een zogeheten reprimandegesprek met het vijftal,” zegt Koetsier. De ouders van de jongens hebben aangeven bereid te zijn om de schade te vergoeden. Het hockeyveld is eigendom van de gemeente Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Politie lost brandstichting bij Hockeyclub Zwolle op”

Reacties zijn gesloten.