SamenZwolle maakt Danslokaal tóch mogelijk, in coronatijd

Foto van auteur

Foto: Erik-Jan Berends

Zwolle – Drie keer een uitverkocht huis, dat was het resultaat van het Danslokaal dat SamenOuderen, een samenwerkingsverband tussen WijZ welzijn, SamenZwolle en diverse (zorg)organisaties, nog voor de coronatijd voor senioren in Poppodium Hedon organiseerde. Het afgelopen jaar was de populaire activiteit niet mogelijk, dus zocht Simone Boshove namens de SamenZwolle een alternatief.

“Het was ideaal”, kijkt ze nog even terug. “Op zondagmiddag zijn er in Hedon meestal geen concerten en dan konden wij er mooi met Danslokaal terecht. Het was een écht dansfeest, compleet met dj en discobal. De senioren vonden het fantastisch.” De teleurstelling was dan ook groot toen de activiteit geen doorgang meer kon vinden. Boshove: “We kregen te horen dat mensen het erg misten. Ze vroegen of we geen alternatief konden verzinnen.”

Danspassen
Besloten werd video’s met dansdemonstraties op te nemen. Die worden iedere twee weken op de Zwolse stadszender RTV Focus uitgezonden. De eerstvolgende uitzending is op zondag 22 augustus. Kijkers kunnen zo toch thuis hun danspassen bijhouden. ‘Het is natuurlijk wel allemaal achter een scherm. Zodra het weer kan, willen we natuurlijk weer écht dansen’, vervolgt Boshove die nog steeds aan het broeden was op een alternatief. “Ik wist dat Hedon een oude brandweerauto had. Het idee ontstond om daarmee rond te toeren en zo dansjes op locatie te gaan doen. Daarvoor heb ik een plannetje geschreven. Het idee was er, alleen geen budget waarmee we de dj, de geluidsapparatuur en de dansdocent konden betalen.” Daarvoor vond de organisatrice gehoor bij het Zwolse fonds De Gasthuizen.

Geluk
Eind juni werd de brandweerauto van stal gehaald en werden zes verschillende zorglocaties in de stad verrast met een bezoek. “Het was een groot succes”, volgens Boshove. “We hadden geluk dat het lekker weer was. Mensen kwamen zelfs met rolstoel naar ons toe. Per locatie waren twintig tot vijftig mensen aanwezig. Best wel spannend ook, omdat we te maken hadden met een kwetsbare doelgroep. Doen we alles volgens de regels? Vinden de mensen het leuk? Ik vond het ook wel ontroerend, zoals bij een zorgcentrum waar duidelijk werd dat mensen een zware tijd hadden gehad. Ze waren veel alleen geweest in coronatijd en er was weinig leuks te doen. Ons bezoek was een lichtpuntje. Op één van de locaties deed het kinderdagverblijf mee en ook werd de polonaise ingezet.’

Spannend
Ze hoopt dat in het najaar, zo vanaf oktober, Danslokaal weer kan worden gehouden bij Hedon. “Het is spannend hoe het verder gaat. Zo niet, dan kunnen we de brandweerauto weer inzetten. In het najaar zijn we alleen wel meer afhankelijk van het weer. We weten het in ieder geval nu ook op deze manier te organiseren en de mensen waar we zijn geweest verzochten ons om terug te komen.”

SamenZwolle kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.