Kerstkaart voor behoud panden Melkmarkt

Zwolle – Vier Zwolse verenigingen en stichtingen vragen door middel van een bijzondere kerstkaart aandacht voor het behoud van drie historische panden in de binnenstad van Zwolle.

Op de kaart staan het Bankgebouw Van Straaten, De Drie Kaarsen en De Goudsbloem. Met de kaart wensen de gezamenlijke organisaties het gemeentebestuur en de raad in Zwolle veel wijsheid toe in 2009.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

31 gedachten over “Kerstkaart voor behoud panden Melkmarkt”

  1. Gewoon PLAT die oude bende!!!Hat kan alleen maar beter worden.Of kan de tekenaar van de kaart de kosten van restauratie bekostigen??? 😉

  2. Kunnen we sloopertje en anoniem niet een gratis bootreisje op een lekke baggerschuit tracteren? Met windkracht 11 de haven uit -en dan natuurlijk nooit meer terug komen s.v.p
    Opgeruimd staat netjes.
    :'( :'( :'(

  3. @gerd

    naast het bankgebouw gaat het wel degelijk om middeleeuwse panden met daarin enkele bijzondere kelders

    Bovendien is het bankgebouw gebouwd in de Amsterdamse schoolstijl en tamelijk uniek!

    Nergens in Nederland zou een pand worden afgebroken wat in deze kenmerkende stijl is gebouwd…….behalve in Zwolle

  4. Zou het niet wat zijn voor die 4 instanties onder de kerstkaart, om te gaan samenwerken? Misschien zelfs onder 1 naam; samen sta je altijd sterker.

  5. Dit is de tekst die de kaart aan het gemeentebestuur kreeg:

    Geachte Dames en Heren van het College van Burgemeester en Wethouders en leden van de Zwolse gemeenteraad,

    Ook volgend jaar weer zal het welzijn en de zorg voor een goede historisch en architectonische verantwoorde binnenstad voor een groot deel in uw handen zijn gelegd.
    Wij hebben het afgelopen jaar als gezamelijke organisaties diverse malen de handen ineen geslagen wanneer wij meenden u en onze waardevolle stadskern van Zwolle met onze expertise en zienswijze te kunnen dienen.
    Nog steeds zijn er bedreigingen van sloop en afbraak van onvervangbare historische binnenstadsobjecten, bedreigingen die u alleen kunt keren.
    Daarom sturen wij u hierbij een kerstkaart waarop hopenlijk niet voor de laatste keer de drie panden “het van Straaten bankgebouw”, De Drie Kaarsen” en “De Goudsbloem” te zien zullen zijn.
    Wij wensen u ook in 2009 veel wijsheid toe.

    Met vriendelijke groet,

    Stichting Bankgebouw van Straaten
    Vereniging Vrienden van de Stadskern
    Bond Heemschut
    Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle

  6. Wie zich tegen sloop van historische panden in onze binnenstad verzet krijgt altijd het verwijt hopeloos ouderwets te zijn.

    Weinigen weten dat het weinig gescheeld had of de Broerenkerk en de Librije hadden aan een vierbaans autoweg gelegen. In 1966 was de gemeenteraad al (met slechts één tegenstem) akoord gegaan met de bouw van een vierbaansweg.

    Gelukkig werd de aanleg van de autoweg door de binnenstad voorkomen door Provincie en Rijk voorkomen, maar de Zwolse Jordaan (Het Eiland) was al platgegooid.

    Ik ben een Blauwvinger en van beroep planoloog en frons ernstig mijn wenkbrauwen dat het in Zwolle zo moeilijk is om 1/5 van een plangebied voor het nageslacht te bewaren.

    Stichting Bankgebouw van Straaten
    Vereniging Vrienden van de Stadskern
    Bond Heemschut
    Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle

    Keep the good work up!

  7. “Op 22 mei 2006 heeft het college een eerder verzoek om de panden aan te wijzen als gemeentelijk monument afgewezen. Het college van B en W erkent nu wel de historische waarde van de panden maar wil nadrukkelijk ni­et de gebouwen op nemen in de Gemeentelijke Monumentenlijst. De gemeente voert hier een eenzijdige motivering voor aan, gebaseerd op – enkel – economische belangen. De mogelijke schade voor de projectontwikkelaar was een reden, een mogelijke schadeclaim voor de gemeente zelf was een andere. De monumentale waarden zijn hierin niet meegewogen. Herhaaldelijk benadrukte de Stichting het belang van inpassen van de huidige bebouwing in het nieuwbouwplan, zodat de historische waarden behouden konden blijven. Deze geluiden vonden tot nu toe echter geen gehoor bij het gemeentebestuur.

    Het college is niet gediend van enig overleg en weigert te zoeken naar een fatsoenlijke oplossing. Voor dit bouwplan is de gebruikelijk klankbordgroep (welk normaliter wordt opgericht voor dusdanig bouwplannen) merkwaardig genoeg niet opgericht. Volgens de Stichting horen processen in het kader van een deugdelijke belangenafweging anders te verlopen. Juridisch bevindt het college zich op zeer glad ijs. De Stichting Bankgebouw Van Straaten voelde zich daarom genoodzaakt om een aanvraag tot Rijksmonument in te dienen. Een snelle planontwikkeling met behoud van monumentale waarden op deze plek is zeer gewenst voor de stad Zwolle, vindt de Stichting. De gemeente Zwolle moet zich schamen voor haar wankele besluitvorming en kiest zelf voor deze vertraging door niet naar een oplossing te willen zoeken.”

    Zozo! ‘Samen maken we de stad’? Het college met projectontwikkelaars? Niet eens een klankbordgroep, schande!

    In 2010 gemeenteraadsverkiezingen hé? Wat was het standpunt van de verschillende fracties?

  8. Ontwikkelaar DLH wil de panden dus platgooien en vervangen

    DLH is wel erg actief in Zwolle (nieuwe kantoor Achmea, geplande gebouw voor Electrabel)…

    Wel erg veel klussen in het Zwolse! Hoe zit het met de openbare aanbesteding? Of moet ik zeggen belangenverstrengeling >:(

  9. Antwoord aan Jasper
    Beste Jasper, de kerstkaart bestaat op dit moment alleen maar in digitale uitvoering, je kunt van mij deze als Tiff afbeelding op groot formaat toegestuurd krijgen hoor…dat kun je hem uitprinten als je wilt, vermeld je E-mailadres maar

  10. @elrey: vergeet niet dat DHL ook al de prachtige historische velden van zac aan de oude veerweg heeft veranderd in beverly hills en dat nu het mooie stukje zwolle aan het almeloos kanaal tegenover urbana door ditzelfde bedrijf wordt verkracht. zal wel veel “vrienden” hebben op het hoogste niveau. zelf moest joop ruim een jaar wachten op een vergunningkje van een uitbouw van 75 cm maar deze gasten krijgen alles blijkbaar simpel voor elkaar.

  11. Wie zich tegen sloop van historische panden in onze binnenstad verzet krijgt altijd het verwijt hopeloos ouderwets te zijn.

    Ik kan er wel inkomen, in dit argument. Het lastige is dat er in Zwolle zoveel geklaagd/tegengehouden wordt, dat hier een grote weerstand tegen ontstaat. Wanneer mensen vernieuwing willen tegengaan, dan wordt er niet meer gekeken of dit redelijk is, maar wordt er meteen allergisch op gereageerd.

    De notoire klagers/dwarsliggers verzieken de redelijkheid een beetje. Wanneer er niet op elk slakje zout gelegd wordt, dan wordt men sneller serieus genomen, wanneer men voor iets redelijks aan de bel trekt.

    Hoe jammer dit ook is, Zwolle heeft het daar zelf een beetje naar gemaakt. Zie zo ook de welstandscommissie, telkens als ik daar iets over lees is het ‘kop in de krib’. Zelfs over het aanbrengen van een kleur gaan ze zich beraden, dan breekt mij toch echt de klomp, hoor.

    Niettemin, ik weet eigenlijk niet of ik nu voor of tegen sloop ben, ik vind dit wel een situatie om goed af te wegen. Het zijn best leuke panden en ze komen niet terug, anderzijds, ze zijn zodanig ingedeeld dat het lastig wordt om er een goede winkel in te vestigen. Het winkelaanbod vind ik ook een belangrijke afweging hierbinnen.

  12. zelf moest joop ruim een jaar wachten op een vergunningkje van een uitbouw van 75 cm maar deze gasten krijgen alles blijkbaar simpel voor elkaar.

    Tja…..daar maakt de gemeente natuurlijk geen goede sier mee :'(

  13. @Remco
    Je hebt gelijk….slecht gelezen door mij.
    Van mij hoeven deze panden ook niet weg… Mochten deze panden wel weg moeten, is misschien leuk als ze elders weer opgebouwd worden, zowel bank als de Tijl panden.

  14. en dat nu het mooie stukje zwolle aan het almeloos kanaal tegenover urbana door ditzelfde bedrijf wordt verkracht.

    Raad eens wie daar de mooiste kavels en woningen hebben gekregen?

  15. @joop

    DLH was ook al betrokken bij de herontwikkeling van het oude ZAC-terrein en nu bij de ontwikkeling van het Wipstrikpark.

    Dat zijn wel heel veel (lucratieve) opdrachten voor dezelfde partij en vraagt inderdaad om nader onderzoek. Echter echte onderzoeksjournalisten lijken er in Zwolle niet te zijn. Wellicht iets voor de oppositie?

  16. @Ghehe

    Het zijn mensen uit bepaalde families/kringen die daar voorrang kregen op anderen, oftewel vriendjespolitiek.
    Misschien moest er inderdaad maar eens een onderzoek naar worden gedaan.
    Maar ja, bij de Stentor kopieërt men liever andere media dan zelf iets te fabriceren.

    Dus oppositie…. werk aan de winkel.

  17. Larry, ik begreep dat je dat bedoelde. Ik heb dergelijke verhalen gehoord over afdeling vergunningen (evenementen). Maar goed, dat zijn slechts verhalen.
    Onderzoek naar dergelijke zaken is op zijn tijd natuurlijk nooit verkeerd.
    Hoe kom jij aan je informatie eigenlijk? Heb je echt een degelijke bron?
    ben benieuwd

Reacties zijn gesloten.