Zwolle- Op 28 augustus 2021 vierde taalgroep Klets&Koek hun 5-jarig jubileum. Dit deden zij door het organiseren van een interculturele picknick bij de Wijthmenerplas, aan de rand van Zwolle. Zo’n 70 (oud)-deelnemers en (oud)-vrijwilligers kwamen langs voor de feestelijke viering.
Onder het genot van buitenlandse en Nederlandse hapjes en spelletjes werd er feestelijk stilgestaan bij het feit dat Klets&Koek 5 jaar bestaat. Coördinator Dominique van der Knaap blikt terug op de afgelopen 5 jaar. Knaap: ‘al 5 jaar lang wordt er wekelijks Nederlands geoefend, de Nederlandse cultuur besproken, zowel Nederlandse als buitenlandse feesten gevierd en wordt lief en leed met elkaar gedeeld. Dit alles dankzij veel Zwolse vrijwilligers. Wat een mijlpaal!’
Het begon in 2016 aan de keukentafel bij Marjan van de Spek. Op Facebook zag ze een berichtje van de Syrische Mohamad langskomen die op zoek was naar een taalmaatje. Als docent Nederlands was dit Marjan op het lijf geschreven. Na een aantal afspraken vroeg Mohamad of zijn vriend Amaf ook mee mocht komen. Het begin van Klets&Koek.
De keukentafel werd al snel te klein en er werd uitgeweken naar de kelder van de Plantagekerk in het centrum van Zwolle. Wekelijks komen er zo’n 40 mannen en vrouwen die hun Nederlands willen verbeteren. Dit doen zij met hulp van Zwolse vrijwilligers. Op een informele manier helpen zij elkaar en wordt het leven met elkaar gedeeld. Oud-deelnemer Amaf kijkt positief terug op zijn tijd bij Klets&Koek.
‘Dankzij Klets&Koek leerde ik veel Nederlandse mensen kennen. Door deze contacten kwam ik uiteindelijk aan een stageplek voor mijn opleiding bedrijfsadministratie. Ik ben slechthorend en daarom was het moeilijk om de Nederlandse taal te leren. Dankzij de liefde en geduld van de vrijwilligers kreeg ik mijn eigenwaarde weer terug en is het mij gelukt om Nederlands te leren spreken. Ik ben de vele vrijwilligers zeer dankbaar en vind dat iedere woonplaats een taalgroep zoals Klets&Koek zou moeten hebben.’ Aldus Amaf oud-deelnemer Klets&Koek
Klets&Koek is onderdeel van Stichting Present Zwolle en richt zich met name op nieuwe Zwollenaren. Tijdens de wekelijkse ochtenden en avonden komen mensen vanuit allerlei verschillende culturele achtergronden samen om, op een informele manier, de Nederlandse taal te oefenen. Dit doen zij samen met Nederlandse vrijwilligers.