Zwolle – Erfgoededucatie-project Jij & de Wijk gaat op 4 oktober van start in de wijken Diezerpoort en Assendorp. Bijna 500 basisschoolleerlingen maken met behulp van historische voorwerpen, kunst en games kennis met de historie van hun eigen wijk.
Dit jaar komt de geschiedenis van beide wijken ‘letterlijk’ tot leven met behulp van zogeheten re-enactments (nagespeelde gebeurtenissen). In Assendorp wordt het verhaal verteld van Tante, de dame die de bouw van het Dominicanenklooster mogelijk maakte. In de wijk Diezerpoort herleven met medewerking van leden van het Zwolse St. Michaëlsgilde acht oude beroepen en personages uit de wijk: de turfschipper, de verpleegster van het oude Sophia Ziekenhuis, een medewerker van de DSM, de touwslager, de hoefdsmid, allemaal maken ze begin oktober een sprong van het verleden naar het heden.
“De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het ontwikkelen van lessenseries voor beide wijken,” vertelt projectleider Bernadet van der Veen. “In de eerste les maken de leerlingen kennis met een of meerdere erfgoedverhalen uit de wijk. Vaak doen we dit op locatie zodat het voor de leerlingen eenvoudiger wordt om een link te leggen tussen de geschiedenis van de wijk en de plekken waar ze zelf dagelijks langs lopen of fietsen. Na de erfgoedles in de wijk volgt een kunstles in de klas. Hierin verwerken de leerlingen het erfgoedverhaal tot een kunstwerk. Alle kunstwerken worden aan het einde van het project tentoongesteld in de wijk. Op die manier leren ook andere wijkbewoners de erfgoedverhalen kennen.”
Naast wijkexcursies en kunstlessen onder schooltijd, kunnen leerlingen na de herfstvakantie extra kennis opdoen in meerdere buitenschoolse ateliers. Onder begeleiding van fotografen, kunstdocenten en game-designers ontdekken ze nog meer wetenswaardigheden over de geschiedenis, natuur en kunst van de wijken Assendorp en Diezerpoort. Elk atelier bestaat uit zes lessen van negentig minuten. Een overzicht van alle ateliers, locaties en tijden is te vinden op www.hetoversticht.nl/jijendewijk.
Jij & De Wijk is een initiatief van Het Oversticht, Stadkamer, ANNO en ErUit en wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en het Fonds voor Amateurkunst. Na een succesvolle eerste editie in de Aa-landen wordt het project nu ook uitgerold in de wijken Diezerpoort en Assendorp om daarna mogelijk ook andere wijken en gemeenten aan te doen.