Zwolle uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Wie in Zwolle van A naar B wil, kan daarvoor het beste de fiets pakken. De stad is door de internationale fietsorganisatie People for Bikes uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld.

De organisatie beoordeelt elk jaar steden op hun fietsvriendelijkheid. Tot voor kort werden alleen wereldsteden met meer dan een half miljoen inwoners beoordeeld. Nu worden ook kleinere steden meegenomen in de beoordeling en dat pakt voor Zwolle meteen goed uit. De stad eindigt meteen als eerste, gevolgd door Utrecht en Groningen. In totaal zijn 776 steden beoordeeld op hun fietsvriendelijkheid.

Zwolle scoort op vrijwel alle onderdelen zeer goed volgens de website van People for Bikes. Zowel woonwijken als scholen, werk en winkels zijn per fiets het beste bereikbaar. Ook de beleving van het fietsen en de bereidheid om de fiets te gebruiken zijn in Zwolle dik in orde. Punt van aandacht is het gevoel van veiligheid op de fiets.

Wethouder William Dogger: “Dit is fantastisch nieuws. We wisten natuurlijk wel dat Zwolle een echte fietsstad is en bij de top drie van Nederlandse steden hoort waar het meest gefietst wordt. Als gemeente werken we al tientallen jaren aan goede fietsverbindingen en houden we bij het ontwerpen van nieuwe woonwijken rekening met de fiets. Dat we onze ambitie van Wereldfietsstad nu al, zo snel na het vaststellen van het actieplan, gerealiseerd hebben zie ik als een aansporing om verder te blijven werken aan onze doelstelling van twintig procent meer fietskilometers in 2027 ten opzichte van 2017.”

Foto's 3
Zwolle uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Zwolle uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Zwolle uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

4 gedachten over “Zwolle uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld”

  1. Lol, Zwolle dus beste fietsstad ter wereld en dan wordt er een foto geplaatst van mensen met de fiets aan de hand op de trap naar fietskelder.. Misschien moet Zwolle toch eens in Utrecht gaan kijken. Daar kan je zo in en door de fietsenstalling bij het centraal station fietsen. Toch een stuk makkelijker en had ook prima in Zwolle gekund. Gemiste kans.

  2. Ja . fietsend de fietskelder in. Dat lijkt mij geweldig met mijn driewiel fiets. Maar nu moet ik maar zien waar ik mijn dure driewieler veilig parkeer, in ieder geval kan ik die fietskelder niet inkomen! Er is zelfs geen lift. Slechte beurt voor “Zwolle Fietsstad”

Reacties zijn gesloten.