Cultuurfonds Overijssel steunt 31 cultuur- en natuurprojecten in derde kwartaal 2021

Foto van auteur

Zwolle – Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel heeft in het derde kwartaal van 2021 voor € 86.725 bijgedragen aan 31 bijzondere cultuur- en natuurprojecten in de provincie. Daarnaast stelt het Cultuurfonds € 42.500 beschikbaar voor de verlenging van de regeling Music Support Overijssel.

Ook staan er een aantal Zwolse projecten op de lijst voor een financiële bijdrage. Dit kwartaal kunnen vier Zwolse projecten samen rekenen op een bedrag van 11.000 euro.

Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds is vooral onder de indruk van de volgende projecten:

Tot Tubbig en niet verder
De Twentse Schouwburg kan als producent voor de muziektheaterproductie Tot Tubbig en niet verder rekenen op een bijdrage van € 10.000.
Vijftig jaar geleden kwam in Tubbergen een flink aantal boeren in opstand tegen de stemming om een ruilverkaveling. Een gebeurtenis die heel Nederland schokte en waarvan de littekens nog steeds voelbaar zijn. De theatervoorstelling ‘Tot Tubbig en niet verder’ gaat over de nasleep van deze opstand, als onderdeel van het herdenkingsjaar. Een projectorkest onder leiding van Jos Pijnappel verzorgt de muzikale invulling. De productie is in november en december 2021 te zien in de Verdegaalhal in Tubbergen.

Tolerance Test
De Stichting Kunstpubliek ontvangt voor de installatie Tolerance Test een bijdrage van € 9.950.
Tolerance Test is een bijzondere, eenmalige installatie die de hybride fantasiefiguren van Charlotte Schleiffert indringend en actueel voor het voetlicht brengt. De reizende installatie bestaat uit vijftien levensgrote beeldportretten in kringopstelling, die bezoekers vanuit het midden bekijken. De werken worden theatraal gepresenteerd met de inzet van licht en opgenomen stemmen: licht om de blik van de kijker te richten en verhaal om de wezens een stem geven. Tolerance Test zal drie maanden te zien zijn in het Drents Museum en het Rijksmuseum Twenthe.

Grammofoonmuseum
Het Grammofoonmuseum kan rekenen op een bijdrage van € 5.000 voor een audiovisuele presentatie bij de entree van haar nieuwe onderkomen in het centrum van Nieuwleusen.
Door de AV-presentatie maken bezoekers kennis met de uitvinding en ontwikkeling van het opnemen en weergeven van geluid: van de eerste geluidsopname door Thomas Edison in 1878 tot en met de huidige vorm van streaming via Spotify en andere muziekdiensten. Aan de hand van de presentatie start de rondgang door het Grammofoonmuseum.

Verlenging regeling Music Support Overijssel
Het Cultuurfonds Overijssel heeft € 42.500 beschikbaar gesteld aan het Poppunt Overijssel voor een tweede jaar Music Support Overijssel. De regeling is bedoeld om ambitieuze artiesten te ondersteunen: van producer tot metalband en van singer-songwriter tot hiphopcollectief. Zij kunnen maximaal € 1.000 aanvragen. Met een bijdrage uit het fonds kunnen zij zichzelf artistiek en zakelijk ontwikkelen, om zo met een gerichte investering een grote sprong te maken. Zie voor meer informatie www.poppuntoverijssel.nl/music-support-overijssel/

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de VriendenLoterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel is een van de twaalf provinciale afdelingen.

De volledige lijst met financiële bijdragen uit deze eerste ronde is te vinden op: De volledige lijst met financiële bijdragen uit deze eerste ronde is te vinden op: www.cultuurfonds.nl/kwartaaltoekenningen-derde-kwartaal-overijssel