Lintje

Door Dick Algra

Vooropgesteld, ik ben geen tegenstander van het Lintje.
Foto: Peter Denekamp

Vooropgesteld, ik ben geen tegenstander van het Lintje, de onderscheiding die wordt uitgereikt omdat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd.

Integendeel. Er zijn genoeg mensen die het zeer waarderen dat ze zo’n onderscheiding krijgen en misschien zijn er nog wel meer die erop hopen.

Ooit was ik de aanvrager van een koninklijke onderscheiding voor mijn vader, wetend hoezeer hij koningsgezind was. Daarbij vond ik, en een aantal mensen om hem heen, dat hij het zeker had verdiend voor zijn werk op kerkelijk en sociaal terrein. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde Van Oranje-Nassau en was er zeer mee verguld.

Later werd ik er door een gemeentelijk ambtenaar op gewezen dat, gezien het lijstje van verdiensten, mijn vader eigenlijk tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd had moeten worden.

Ik weet niet of veel lezers nu hetzelfde ervaren als ik toen, maar waarom die verschillen? Waarom wordt bijvoorbeeld een bekend volkszanger die een natuurlijk talent voor leuk zingen bezit en daar aardig veel geld mee verdient, al op jonge leeftijd Ridder in de Orde en krijgt de mevrouw die veertig jaar vrijwilliger is in een verzorgingshuis daar alleen een bedankje voor, een onderscheiding die lager is.

In de meeste gevallen gaat het bij de jaarlijkse lintjesregen om waardering. Dat alleen al is een subjectief begrip. Wie kan waardering goed meten? Misschien wordt het tijd om van die verschillen af te stappen bij de lintjesregen. Iedereen krijgt dan dezelfde onderscheiding op de dag voor Koningsdag.

Als iemand om speciale redenen een andere onderscheiding verdient, krijgt hij of zij die op een bij hem of haar passend moment. Dat gebeurt trouwens nu ook al, dus kan dat geen probleem zijn.

Een dag nadat mij, als aanvrager, was meegedeeld dat vaders, toen nog, voor Koninginnedag zijn lintje zou gaan krijgen, vertelde hij ons dat hij met moeders een vakantie geboekt had op een van de Canarische Eilanden. Daarom kreeg hij zijn lintje een paar weken later. Hij was wel al in de lijst van lintjes-ontvangers in de kranten genoemd maar gelukkig heeft niemand hem daar tevoren op aangesproken.

Want dat is toch wel een van de leukste bijkomende aspecten, dat het een verrassing blijft. De ervaring leert: heb je een kwebbeltante in de familie of vriendenkring, houdt dan alles strikt geheim.

Foto 1
Vooropgesteld, ik ben geen tegenstander van het Lintje. - Foto: Peter Denekamp
Vooropgesteld, ik ben geen tegenstander van het Lintje.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)