Zwolle – Op woensdagmiddag werd het nieuwe meetstation voor luchtkwaliteit aan de Stationsweg, in de volksmond ook wel snuffelpaal genoemd, officieel in gebruik genomen door wethouder Milieu Gerard van Dooremolen.
Actuele metingen van 27 en 28 januari 2009
Sinds 1 januari 2009 worden er in de gemeente Zwolle metingen gedaan naar de lokale luchtkwaliteit. De metingen worden uitgevoerd voor een periode van vijf jaar. In het Luchtkwaliteitsplan gemeente Zwolle 2007-2011 is vastgesteld dat de belangrijkste knelpunten in Zwolle te vinden zijn op de Stationsweg, Burgemeester van Rooijensingel en de Eekwal. Met name om het effect van de maatregelen die worden getroffen rondom de knelpunten in de stad te meten, is er een luchtkwaliteitsmeter geplaatst aan de Stationsweg (tegenover Hotel Wientjes). Met dit meetinstrument wordt de concentratie verontreinigde stoffen op deze locatie inzichtelijk gemaakt.
De Snuffelpaal
Onderzoeksbureau Tauw en de Universiteit Maastricht begeleiden de metingen en analyseren de resultaten. De metingen vinden plaats met een meetstation, in de volksmond ook wel snuffelpaal genoemd. Een snuffelpaal bestaat uit één of meerdere meetinstrumenten ingebouwd in een paal lijkende behuizing. Het is dus een meetinstrument om de luchtkwaliteit te bepalen en het controleert of de omgeving aan de gestelde normen voldoet.
Metingen Luchtkwaliteit in de gemeente Zwolle
Vanaf 1 januari 2009 worden er in de gemeente Zwolle metingen uitgevoerd naar de lokale luchtkwaliteit. Metingen worden uitgevoerd voor een periode van vijf jaar. In het luchtkwaliteitsplan van de gemeente Zwolle is vastgesteld dat de belangrijkste knelpunten in Zwolle op de Stationsweg- Burgemeester van Rooijensingel- Eekwal zijn gesitueerd. Mede om het effect van maatregelen te monitoren is er een meetstation geplaatst aan de Stationsweg. In het meetstation worden metingen uitgevoerd aan verschillende verontreinigende stoffen, namelijk fijn stof (PM 10 en PM 2,5) en stikstofdioxide (NO2).
Door middel van deze metingen krijgt de gemeente inzicht in de concentratie en samenstelling van de stoffen in het stedelijke gebied. Aanvullend onderzoekt de gemeente ook de schadelijkheid van fijn stof waarbij gekeken zal worden naar PM 10 en de fijnste fracties van fijn stof PM 2,5. Van fijn stof is bekend dat het schadelijk is voor de gezondheid. Onderzoeksbureau Tauw begeleidt de metingen en verwerkt de resultaten. Om een relatie te kunnen leggen met het verkeer worden tevens verkeerstellingen gehouden waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen personenauto’s en vrachtverkeer.
ze moeten die snuffelpaal an de achterkant van het station plaatsen, bij wartsila in de tuin.
als die motoren op de proefstand worden opgestart staat dat hele buurtje blauw van de rook. maar dit is ongetwijfeld bekend en daar zijn uiteraard zeer snedige vragen over gesteld.
Lekker belangrijk dit allemaal. Zullen ze deze palen ook in het Belgische Luik hebben staan. De grootste pauperstad die ik ooit heb gezien die alles zo maar even de lucht in blaast. Gaan we hier nou lopen janken om het milieu?
Luik is nog mooi vergeleken met Charleroi ;D
wel gezellig volk die belgen
… ligt stroomopwaarts van den IJssel. 8)