Zwolle – Het brugwachtershuisje bij de Schoenkuipenbrug zal in de spotlights worden gezet als onderdeel van het poëtische lichtkunstproject SPOT ON! Dit gebeurt ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Stichting Brugwachtershuisjes.
Het project SPOT ON! vestigt de aandacht op de betekenis en waarde van deze huisjes, waarvan er steeds meer hun oorspronkelijke functie verliezen. Het centrale onderdeel van SPOT ON! is dat een brugwachtershuisje wordt voorzien van een lichtkunstwerk. Daarnaast staat één dichtregel uit het gedicht centraal dat door de Zwolse stadsdichter Sarah Lucassen voor het huisje bij de Schoenkuipenbrug is geschreven.
Op vrijdag 11 november om half acht ’s morgens zal wethouder Monique Schuttenbeld het lichtkunstwerk onthullen. Het brugwachtershuisje aan de Schoenkuipenbrug is gedurende de wintermaanden in de avonduren en vroege ochtend verlicht.
Stadsdichter Sarah Lucassen schreef de dichtregel. Zij liet zich inspireren door de woorden waarmee omwonenden en voorbijgangers hun persoonlijke betekenis van het brugwachtershuisje omschreven. Het brugwachtershuisje aan de Schoenkuipenbrug werd onder andere getypeerd met woorden als: boten, zomer, guldens, trots, nostalgie, balen – klomp valt van de hengel! Het gedicht sluit aan bij de betekenis en belevenis dat het huisje voor mensen heeft.
In het kader van SPOT ON! wordt ook in Middelburg, Haarlem, Den Haag, Rotterdam, Leeuwarden, Utrecht, Apeldoorn, Den Bosch, Almere, Maastricht en Groningen een brugwachtershuisje met een poëtisch lichtkunstwerk verlicht. De architectuur van het brugwachtershuisje, de omvang en ligging en de dichtregel zorgen voor een uniek lichtspel in ieder huisje. SPOT ON! is in iedere stad ongeveer twee maanden te zien.
Het ontwerp van de twaalf unieke lichtkunstwerken is van architectonisch vormgever Marco Broeders (Dongen, 1970). Hij werkt onder de naam Co2RO veel in verlaten industriële panden en gestripte fabriekshallen, waar hij op zoek gaat naar andere functies voor de bestaande stedelijke ruimte. Met lichtbronnen wekt hij dode ruimtes tot leven. Mothership droeg Marco Broeders voor als kunstenaar. Zij begeleiden ook de productie van de lichtkunstwerken.
De Stichting Brugwachtershuisjes zet zich sinds 2012 in voor herbestemming van leegstaande brugwachtershuisjes in Nederland. Bruggen worden meer en meer op afstand bediend en veel brugwachtershuisjes verliezen daardoor hun functie. Met als gevolg dat leegstand en verwaarlozing dreigt. In de tien jaar dat de stichting Brugwachtershuisjes actief is, hebben inmiddels ongeveer honderd huisjes een andere, nieuwe functie gekregen.