Dolf Henneke was de eerste persfotograaf die in Zwolle aan de slag ging. Henneke kwam per toeval in Zwolle terecht. Om in 1943 aan een razzia in Amsterdam te ontkomen, stapte hij op de eerste de beste trein en die bracht hem naar Zwolle. Tot aan zijn dood in 1976 bleef hij in Zwolle wonen en werken.
Foto’s die hij aanbood bij de Zwolse Courant werden in eerste instantie teruggestuurd. Het was destijds niet gebruikelijk om foto’s bij krantenartikelen te publiceren. Na de oorlog kwam hier verandering in en in 1946 richtte hij zijn eigen bedrijf op, Persdienst Henneke.
Informatie over foto’s welkom
Roland de Jong, collectiebeheerder van Collectie Overijssel, vertelt over de nalatenschap van Henneke: “De collectie Henneke is zeker de moeite waard, een prachtig beeld van Zwolle en omstreken uit de periode 1946 – 1976. De collectie is helaas met weinig inhoudelijke informatie aan ons overgedragen. De negatieven waren geborgen in zogenoemde maanddoosjes, maar daarbinnen niet geordend.”
“Veel van de foto’s van Henneke zijn gepubliceerd in de Zwolse Courant en daarin is dan ook veel informatie te vinden over de context van de foto’s,” zegt Roland de Jong. “Het ontbreekt ons echter aan capaciteit om de kranten naast de collectie te leggen en beschrijvingen toe te voegen. We hebben van enkele bezoekers ooit informatie gekregen en die hebben we aan de betreffende afbeeldingen toegevoegd. Dit zijn echter druppels op de gloeiende plaat, want het is een omvangrijke collectie. Alle informatie is welkom!’’
Wederopbouw Zwolle in beeld
Dolf Henneke bracht ondermeer de Zwolse wederopbouw in beeld. In deze periode veranderde er veel in Zwolle. De schade uit de oorlog werd hersteld en de stad veranderde in rap tempo. Nieuwe wijken werden uit de grond gestampt om iedereen een woonplek te geven.
De miljoenste naoorlogse woning staat aan de Hogenkampsweg 139. Op 8 november 1962 ging koningin Juliana bij de familie Hendriks op de thee om het te vieren. Henneke fotografeerde bij die gelegenheid de 5-jarige Erik, die de koningin een doosje Zwolse balletjes aanbood.
Henneke bracht de ingrijpende veranderingen die de binnenstad onderging in de jaren zeventig uitgebreid in beeld. Er werd toen veel gesloopt. Zo kreeg Zwolle een nieuw stadhuis en bedrijven verdwenen uit de binnenstad naar de industrieterreinen.
Jubileumrecepties fotograferen
Veel Zwollenaren zullen, misschien zonder het te beseffen, door Henneke gemaakte foto’s in hun bezit hebben. Een bijverdienste van Henneke was het fotograferen van jubileumrecepties van de IJsselcentrale en IJzerleeuw. Ook deze foto’s zitten in de collectie.
De hele fotocollectie is te bekijken in de Beeldbank Overijssel van Collectie Overijssel.