Inbrekers kregen tip over wietvoorraad coffeeshop New Balance van ex-medewerker

Na de inbraak werd de drugsvoorraad aangetroffen in de hoge bebouwing, met het platte dak, aan de Tuinstraat.
Foto: Peter Denekamp

Willy B. (61) en Leo B. (56) zijn donderdag veroordeeld tot 8 weken gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. De twee broers reden in januari 2021 vanuit Arnhem naar Zwolle om een flinke kraak te zetten. Een ex-medewerker van coffeeshop New Balance had Willy getipt over de geheime opslagplaats van de handelsvoorraad wiet. Het duo reed eerst naar de woonadressen van medewerkers van de coffeeshop om daar autobanden lek te steken. 

Willy kreeg drie weken voor de inbraak een tip van een gewezen medewerker van de Zwolse coffeeshop. Ook kreeg hij de woonadressen van vijf medewerkers van de coffeeshop en wist hij in welke auto’s ze reden. Op de late avond van donderdag 7 januari 2021 pikte hij zijn broer Leo op. Het duo reed vanuit Arnhem richting Zwolle. Op camerabeelden gemaakt in Wezep is hun auto te zien, in het dorpje op de Veluwe woont een van de medewerkers van New Balance. Die ontdekte op vrijdagochtend dat twee banden van zijn auto lek waren gestoken.

Baksteen door raam
Hetzelfde overkwam zijn collega die in Kampen woont, ook zijn bolide had twee lekke banden. Opvallend detail is dat beide auto’s niet bij de woningen geparkeerd stonden maar op zo’n 500 meter afstand. In Zwolle was het makkelijker voor het inbrekersduo. Bij drie woningen werden tien banden van vijf auto’s lekgeprikt.

Nadat de broers zeker wisten dat de coffeeshopmedewerkers niet snel in de Tuinstraat konden komen, gooide Willy een baksteen door het raam van het opslagpand. Hij ging naar binnen op zoek naar tientallen kilo’s wiet. Wat hij niet wist, was dat het inbraakalarm inmiddels was afgegaan. Terwijl hij binnen kasten doorzocht ging het buiten mis. “Een beveiliger reed mijn broer daar bijna van de sokken,” verklaart Willy in de rechtbank. Ook de politie was snel ter plaatse na het inbraakalarm. Leo werd ingerekend, hij droeg toen een muts en handschoenen, ook had hij een breekijzer bij zich. Niet veel later werd zijn grote broer op heterdaad aangehouden.

Tientallen kilo’s drugs
Beide mannen draaien er bij de politierechter niet omheen dat ze de inbraak hebben gepleegd. “We hebben een kei door het raam getieft,” zegt Leo. “En daarna het alarm kapotgeslagen met een balk.” Willy legt de rechter uit dat het de bedoeling was om tientallen kilo’s drugs mee te nemen. Om de drugs te vervoeren had hij een dekbedovertrek meegenomen.

Het duo ontkent in alle toonaarden dat ze iets te maken hebben met de vernielde autobanden van de coffeeshopmedewerkers. Dit ondanks de adressen in Zwolle, Kampen en Wezep van het coffeeshoppersoneel die door de politie werden aangetroffen in het navigatiesysteem van Willy’s auto. Op het dashboard van de auto lag een dunne, scherpe schroevendraaier. Volgens de politie paste deze precies in de gaten van de lekgestoken banden. 

Kleinkinderen extraatje gunnen
Beide mannen hebben een omvangrijk strafblad van ruim zeventien pagina’s. Sinds 1986 maakten ze zich voornamelijk schuldig aan inbraken. De politierechter constateert dat de broers de afgelopen vijftien jaar niet meer in aanraking zijn gekomen met justitie. De broers, die inmiddels beiden opa zijn geworden, verklaren dat ze toch weer op inbrekerspad gingen omdat ze de kleinkinderen iets extra’s gunden.

De officier van justitie gelooft niet dat de broers niets te maken hebben met de lekgestoken banden. Ze noemt het een zeer geraffineerde inbraak met een vooropgezet plan. Ook neemt ze het Willy kwalijk dat hij tegen de reclassering zei dat hij het zo weer zou doen als hij opnieuw zo’n tip kreeg. Ze vindt een taakstraf een gepasseerd station, ze wil dat de twee broers 3 maanden achter de tralies gaan.

Geen gewone bedrijfsinbraak
De advocaat van de broers vindt dat de politie er een potje van heeft gemaakt tijdens het onderzoek. De camerabeelden uit Wezep zitten niet in het strafdossier. “Het is veel te gemakkelijk om zoiets te beweren terwijl het niet te controleren is,” aldus de raadsman. Ook zit er weinig in het dossier over de schroevendraaier. “Er is geen DNA-onderzoek gedaan,” schampert de advocaat. “In de gaten in die autobanden passen honderdduizend andere schroevendraaiers.” De advocaat denkt dat de tipgever verantwoordelijk is geweest voor het leksteken van de autobanden.

De politierechter vindt het allemaal ongeloofwaardig. Ze vindt het wettig en overtuigend bewezen dat de broers de banden lek hebben gestoken voordat ze gingen inbreken. “Het is nogal wat om tientallen kilo’s drugs weg te willen nemen,” stelt de politierechter. “Ik vind het ontkennen van de vernielingen van de autobanden zeer kwalijk.” De rechter legt de link met het criminele circuit, het gaat volgens de magistraat niet om een gewone bedrijfsinbraak maar om zeer kostbare handelswaar. 

Drugsvoorraad van coffeeshop
De rechter vindt net als het openbaar ministerie dat een taakstraf niet past bij dit misdrijf. Ze veroordeelt beide mannen tot een celstraf van 8 weken, waarvan 4 weken voorwaardelijk. Dit met een proeftijd van 2 jaar.

De inbraak had grote gevolgen voor de eigenaar van coffeeshop New Balance. Na de inbraak doorzocht de politie het pand aan de Tuinstraat. Agenten ontdekten daar de grote drugsvoorraad van de coffeeshop. Burgemeester Peter Snijders sloot het pand toen voor een half jaar.

Foto 1
Na de inbraak werd de drugsvoorraad aangetroffen in de hoge bebouwing, met het platte dak, aan de Tuinstraat. - Foto: Peter Denekamp
Na de inbraak werd de drugsvoorraad aangetroffen in de hoge bebouwing, met het platte dak, aan de Tuinstraat.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)