Zwolle – Zaterdag vond in de Zwolse wijk Schelle het project Imagine a New Habitat plaats. Op enorme doeken, die uitgerold waren tegen de flat in de Jofferenlaan, werden levensgrote, surrealistische beelden geprojecteerd. Dit initiatief van organisator Ingemarie Markenstein heeft als doel om mensen uit de wijk dichterbij elkaar te brengen.
Met Imagine a New Habitat wil Markenstein bewoners bewust maken van de leefomgeving waarin zij verkeren. Volgens haar heerst er in bepaalde wijken van Zwolle een “sociale stilte”. De studentenflatjes aan de Jofferenlaan en Pilotenlaan in Zwolle-Zuid zijn volgens haar een sprekend voorbeeld van dit fenomeen. ,,Deze sociale stilte moet doorbroken worden. Het is zonde van het prachtige plein en de belendende vijver. De mensen hier leven langs elkaar heen en hebben totaal geen oog voor elkaar.” Deze zogeheten sociale stilte heeft volgens Markenstein verschillende redenen. ,,Ik denk dat de hoofdreden van deze ontwikkeling eenvoudig aan te wijzen is. De hedendaagse architectuur werkt niet mee aan het proces van mensen nader tot elkaar brengen. Dit komt vooral door de vormgeving van de studentenflats. Deze architectuur is blokvormig, of anders omschreven: statisch en onpersoonlijk. Ik noem het dwingende vormentaal. Dit schrikt mensen af en bovendien is het een slecht fundament voor de intieme woonomgeving – een plek waar mensen na een lange dag werken of studeren bij elkaar kunnen komen.”
Om deze ontwikkeling te doorbreken, heeft Markenstein alles uit de kast getrokken om statische architectuur nieuwe verbeelding in te blazen. Met Imagine a New Habitat wil ze mensen prikkelen om naar buiten te komen om hun nieuwe leefomgeving te bekijken. Door enorme doeken van halftransparante stof aan de galerijen op te hangen, werd het dwingende karakter van de architectuur doorbroken. De levensgrote projecties van de meest bizarre figuren, verzorgd door Judocus van Soest uit Amsterdam, maakten het gebouw een groot kunstwerk met allerlei prachtige droombeelden. ,,Het gebouw leek wel opnieuw geboren. Iedereen was verbaasd."
,,De bewoners van deze flats voelen zich door het gebouw bekeken. Zij zitten liever achter de geraniums dan vrijuit in de zon op het gras. Ik zoek in mijn vormentaal naar een balans tussen intuïtieve en statische vormgeving. Mijn doel is om mensen te triggeren. Ik wil dat zij hun verbeelding laten spreken. Iedereen heeft een eigen interpretatie van de werkelijkheid, waardoor architectuur persoonlijk wordt. Door mijn projecties ontstaat er interactie tussen de bewoners en de architectuur.”
Dat haar initiatief geslaagd is, blijkt wel uit het feit dat een groot aantal mensen uit zijn spreekwoordelijke schulp kroop en naar buiten kwam om Imagine a New Habitat te bekijken. ,,Voor deze studentenflat was het een hele happening. Hele verhalen barstten los van buurtbewoners die in de afgelopen jaren niets hadden beleefd op het plein. Mensen werden zich bewust van wat voor een prachtige plek het eigenlijk is. Zonde dus dat er niet eerder wat mee gedaan is.” Markenstein wil na dit succesvolle debuut ook andere Zwolse wijken opzoeken. ,,De positieve reacties zijn een bevestiging van mijn visie. Er is duidelijk werk aan de winkel.”