Mijn vader was, bijna tot aan zijn dood, een verwoed biljarter. Een favoriete plek voor hem om dat te doen, meestal aan het eind van de middag, was café Demmer aan de Melkmarkt 8, in de Zwolse binnenstad. ’t Had in ieder geval twee biljarttafels, waardoor men, in de meeste gevallen, in alle rust een partijtje kon spelen. Nu is er het horecabedrijf De Vier Jaargetijden gevestigd.
Ik heb nooit geweten of het goede biljarten waren, ik vermoed van wel, want in Zwolle stond ook heel lang een fabriek van dat soort tafels. De producent van de zogeheten Princesse biljarten. Eigenaar daarvan was de heer B.J.A. Hoffschulte, die in 2008 op 92-jarige leeftijd is overleden.
Zwolle mag de man nog steeds dankbaar zijn. Hij zat voor de KVP van 1952 tot 1970 in de gemeenteraad. Hij stemde in 1966 als enige tegen het, in veler ogen, onzalige plan om van de Zwolse singelgrachten een verkeersader te maken. Zijn stem gaf Gedeputeerde Staten de kans de vergunning voor het plan te weigeren.
Daarna werd een geheel ander plan gemaakt met gevolg dat hele stukken stadsmuur werden teruggevonden. De plannen werden nogmaals herzien en nu zijn er grote delen van de Zwolse geschiedenis te bewonderen. Om maar eens wat te noemen, de delen van de stadsmuur aan de Buitenkant en de Pletterstraat, het pand van het Oversticht bij het Pelzerbrugje en het monumentale pand waar nu het conservatorium in gevestigd is. Als liefhebber van de Zwolse historie geniet ik er wekelijks van.
Ik mocht vaak mee naar café Demmer en waarvan ik ook genoot was het flesje Chocomel dat voor me besteld werd. Ik nipte het met kleine beetjes naar binnen want ik moest er toch wel zo’n drie kwartier mee doen. De leesportefeuille die er altijd voorhanden was, werd gepast doorgenomen. Naast een paar damesbladen, de Revue, de Uitkijk en Panorama zat daar ook het weekblad De Lach in. Dat was een Nederlands weekblad voor mannen dat verscheen van 1924 tot 1972. Het blad bevatte moppen en veel foto’s van schaars geklede vrouwelijke filmsterren in badpak, bikini en dergelijke, voor die tijd, zeker in de beginperiode, zeer gewaagd.
Als 12-jarig jongetje durfde ik het ook niet anders dan stiekem te lezen en bekijken. Hoezeer zijn de tijden gewijzigd, ook bij mij.