Vriendengroep start crowdfunding voor uitvaart overleden graffitiartiest Oskar (25) 

Oskar viel in de nacht van zaterdag op zondag van de Hoge Spoorbrug. Hij overleefde het ongeval niet.
Foto: Peter Denekamp

Dat de zaterdag overleden graffitiartiest Oskar Kakolewski (25) geliefd was is inmiddels wel duidelijk. Sinds zondag rouwden honderden mensen dagelijks op de Hoge Spoorbrug. Zijn vrienden zijn gestart met een crowdfundactie om de familie financieel te steunen, Oskar in stijl te begraven en zijn nalatenschap te vereeuwigen. Ook wordt er van het geld een bus gehuurd om vrienden die minder draagkrachtig zijn of geen vervoer hebben de kans te bieden om bij de begrafenis op de Veluwe aanwezig te zijn.

Oskar, vader van een peuter, viel in de nacht van vrijdag op zaterdag van de Hoge Spoorbrug toen hij bezig was met het spuiten van graffiti. Zaterdagmiddag bezweek hij aan zijn verwondingen. Een dag later kwamen honderden vrienden bijeen op de spoorbrug om Oskar te herdenken.

Onder hen was ook Emi Stikkelman, eigenaar van Café Koos. “Sommige van zijn vrienden kende ik wel en veel ook niet,” zegt de kroegbaas. Ze nodigde iedereen uit om die avond naar het café op de Nieuwe Markt te komen. Oskar werkte bij haar als schoonmaker en ze had een bijzondere band met hem. Zo kwam ze in contact met andere vrienden van Oskar en hoorde ze de verhalen.

Veel verschillende mensen, veel verschillende interesses, maar één gemeenschappelijke wens. Het werk van Oskar vereeuwigen en hem in de stijl begraven die bij hem past: zijn wereld van graffiti, creativiteit en skaten.

Na contact met de familie van Oskar werd duidelijk dat de uitvaartkosten in de basis zijn gedekt. Alles wat extra is, loopt dan snel in de papieren. De vriendengroep ging aan de slag en startte een crowdfunding. Inmiddels is er al bijna 7.000 euro opgehaald en de hoop is dat er uiteindelijk 10.000 euro wordt ingezameld.

Een deel van het geld wordt gebruikt om vrijdag een bus te laten rijden naar Wezep. Daar vindt de uitvaartplechtigheid plaats en aansluitend wordt Oskar begraven in Oldebroek. Vrienden van Oskar die geen vervoer hebben of de reis niet kunnen betalen kunnen op die manier de graffitiartiest de laatste eer bewijzen.

Mensen die een bijdrage willen doen kunnen terecht op de crowdfundpagina van de vriendengroep van Oskar.

Foto's 2
Oskar viel in de nacht van zaterdag op zondag van de Hoge Spoorbrug. Hij overleefde het ongeval niet. - Foto: Peter Denekamp
Oskar viel in de nacht van zaterdag op zondag van de Hoge Spoorbrug. Hij overleefde het ongeval niet.
Foto: Peter Denekamp
Oskar Kakolewski (25) - Foto: De vrienden van Oskar
Oskar Kakolewski (25)
Foto: De vrienden van Oskar