Burgemeester Van Karnebeek kreeg exact 79 jaar geleden de vraag van de Duitse bezetter om 700 mannen te leveren om een tankgracht te graven in en om Zwolle. De Zwolse burgervader weigerde dit en dook onder. De tankgracht kwam er en bij het restant onthulde wethouder Arjan Spaans woensdag een monument.
Op een bouwterrein in De Tippe is onlangs de Tankgrachtbrug Mastenbroekerpolder gebouwd. De reling van de brug is een monument waar onder meer tanks en een informatiepaneel in zijn verweven. De wethouder onthulde het gedenkteken samen met Klaas Schuuring. Schuuring zette zich in om de oorlogshistorie onder de aandacht te brengen in Stadshagen.
In de Tweede Wereldoorlog lieten de Duitsers zo’n 3 kilometer aan tankgrachten graven in Zwolle. Een daarvan liep vanaf het Zwartewater, door de Mastenbroekerpolder, naar de IJssel. Deze tankgracht ligt grotendeels in het huidige Stadshagen en doorkruist De Tippe, een nieuwe buurt in de Vinex-wijk. Het grootste gedeelte is tijdens de aanleg van Stadshagen gedempt. In De Tippe is nog steeds een restant van de tankgracht zichtbaar.
De brug ligt op een afgesloten bouwterrein en is daardoor nog niet toegankelijk voor het publiek.