Zwolle – Na een vliegende start in 2008 met ruim180 studenten is het aantal inschrijvingen bij het ROC Menso Alting inmiddels meer dan verdubbeld. Bij de start van het nieuwe studiejaar staat de teller op ruim 400 studenten. Daarmee loopt de groei van het gereformeerd MBO voor op de prognoses. Directeur Pim Hulsman ziet hierin een bevestiging van de ingeslagen weg. Er is een kennelijke behoefte aan beroepsonderwijs met een herkenbaar christelijk profiel.
Uit onderzoek onder de huidige studenten blijkt bovendien een grote klanttevredenheid. Met name roemen zij: de positieve sfeer op school, goed onderwijs met veel praktijk, de persoonlijke aandacht en het christelijke karakter van de school. Het zijn dan ook deze vier speerpunten die terugkomen in de promotiecampagne die voor dit schooljaar gepland staat: ‘checkmensoalting’. Deze week volgden de studenten een introductieprogramma, waarbij een actieve rol was weggelegd voor de eerste jaargang studenten. De activiteiten bestonden onder ander uit sportieve activiteiten in de stad, outdooractiviteiten, introductielessen van tweedejaars studenten aan de nieuwe studenten en een ludieke ‘ontgroening’ door de tweedejaars studenten van de eerstejaars studenten.
opmerkelijk niews in een wereld waarin islamisering een forse opmars maakt
Lees en huiver “verdieping” Onderin dit draadje
@verdieping: juist daarom gaan de mensen hun kinderen weer van openbare scholen afhalen
Iedereen lekker bang in zijn eigen kleine kringetje.
De nieuwe verzuiling zeg maar.:(
Praat mensen maar eens uit hun hoofd dat elk mens een individu is. Het stickeren van hokjes, zucht. Maar aan de andere kant als mensen zich veilig voelen in hun kudde….laat maar zitten.
arghl! De verd*** biblebelt! >:( Nog meer vermanende vingertjes in de lucht?
Wie doet er “een Kneveltje”?
Ieder zijn geloof, daar is niks mis mee. Maar ik vind het wel jammer dat we niet ‘door elkaar’ op school zitten. Om tolerantie te bevorderen helpt het om elkaar te kennen.
Bovendien moet beroepsonderwijs je voorbereiden op het beroepsleven. En bij de meeste bedrijven moeten mensen met verschillende levensbeschouwingen samenwerken.
ik zou mijn kinderen ook niet zomaar op een openbare school meer doen tegenwoordig, vooral niet in de grote stad.
Misschien heb je daar wel een punt, misschien niet joop? Mijn vrouw heeft het altijd heel goed naar haar zin gehad op Zwolse openbare scholen. Ik zéker op Zwolse Chr. scholen, mijn kinderen zitten verspreid.
Ik zou mijn kind juist wel naar een openbare school in een grote stad doen. Het is net wat Carola zegt in het bedrijfsleven zitten ze ook door elkaar heen…
Tuurlijk, in het bedrijfsleven en in de maatschappij gaan gelukkig geloven en niet-geloven hand in hand. Maar uit eigen ervaring heb ik het geweldig gehad, mijn vrouw echter ook (zie boven), begreep gister toevallig van 1 van de kinderen dat ze momenteel heel weinig aan Godsdienst doen op school. Ook goed, maar ik zie ook het bezwaar niet tegen een Chr. school. Volgens mij is dit een heel andere discussie als witte en zwarte scholen…..die in Rotjeknor, Mokum en Den Haag lijkt te spelen.
je zou voor de gein eens moeten gaan winkelen op het mathenesserplein in ‘rotterdam. dan zul je zien dat het moeilijk wordt iets in het nederlands te bestellen.
Het ging hier over scholen “verdieping”….je weet waar die ” ” voor staan?
bedrijfsleven dick, goed lezen!
voorbereiding
Als ik de discussie volg, kan ik me een aantal opmerkingen heel goed voorstellen. Vooral de opmerking over het later – in de maatschappij – samen moeten kunnen werken.
Er zit ook een andere kant aan. Dit is een gereformeerd MBO. Waarom zou je de kinderen naar een gereformeerd MBO sturen? Wel, dit zijn ouders die graag willen dat hu kinderen later als gelovigen op een goede manier in de samenleving functioneren en dan hun verantwoordelijkheid nemen. Dat vraagt wel om de normen en waarden, die deze ouders hanteren over te dragen. Niet alleen thuis, maar ook in een schoolomgeving en via stages op de werkvloer.
Het is dus een combinatie: het overdragen van de normen en waarden waaraan de ouders hechten en er wat mee doen later in de werksituatie en – algemener – in de samenleving.
Tja, moet kunnen vind ik. Zoals er ook Katholtieke en Christelijke scholen zijn. Moslimscholen. Maar ik denk John, dat mensen de intentie van een school minder belangrijk vinden als de negatieve sfeer. Zie de discussie witte en zwarte scholen. Volgens mij speelt dat onderscheid gelukkig nog niet zo in Zwolle?
Lekker verzuilen en brainwashen…. onze god is de beste! onze god is kampioen!
Ik waardeer het altijd dat John van Boven als politicus mee doet aan de discussies op het weblog, maar ik deel zijn mening absoluut niet.
Als je de Mount Everest wilt beklimmen en je bereidt je daarop voor door enkel te sporten in de Mastenbroekerpolder, dan kan het je wel eens zwaar vallen die berg te beklimmen…
Als je wilt deelnemen aan de maatschappij en je bereidt je daarop voor door je enkel tussen gereformeerde mensen te begeven dan kan die maatschappij je wel eens zwaar vallen…
delen?
Carola,
natuurlijk hoeven we het niet eens te zijn. Ik leg iets uit, meer niet.
Ik vraag me wel af op welke leeftijd je de Mount Everest gaat beklimmen. Daar zit het punt. De leerlingen worden niet voorbereid op een leven in een reservaat, maar op een maatschappij met een diversiteit aan normen en waarden. Besteed aan het begin veel aandacht aan die normen en waarden. Des te beter houdt iemand zich dan staande.
Op welke leeftijd je de Mount Everest gaat beklimmen?
Tja op je 13e ofzo? Je schijnt dan ook de wereld rond te kunnen zeilen… 🙂
Veel jongeren gaan na het ROC aan het werk, dus dan ben je toch niet zo ‘klein’ meer.
M.i. is de school een soort ‘maatschappij’ voor kinderen en jongeren en ik zou het mooi vinden als alle levensbeschouwingen bij elkaar in de klas zouden zitten. Volgens mij bevordert dat het onderlinge begrip (en voorkomt het een cultuurshock wanneer je van school afkomt – als je alleen maar omgaat met mensen van je eigen levensbeschouwing leef je m.i. in een soort ‘reservaat’).
Maar goed als je denkt dat je eigen geloof het beste is (voor je kind) snap ik ook wel dat je voor een school van je eigen stroming kiest. Van mij mag de gereformeerde school wel blijven hoor, maar die verzuiling vind ik persoonlijk niet ideaal.
Kan best meevallen in de praktijk Carola
. Hoewel ik me je gedachtengang kan voorstellen, is niet alles zoals het lijkt.
Eens met deze quote van John
Waarbij zeker aangetekend moet worden (wat mij betreft) dat dat normen & waarden-gebral van JP, niet over dezelfde normen & waarden gaat als mijn normen & waarden!
John heeft het ook over een diversiteit aan normen & waarden.
Bovendien krijgt een kind op een Openbare, Katholieke, Joodse of Moslimschool whatever ook al snel normen & waarden mee. Lijkt me?
Voor de nuance: John heeft het over een Gereformeerde school, ik over een Christelijke.
@ Carola, denk je dat er veel ouders van leerlingen op openbare scholen zo denken
Het gekke is dat ik omgekeerd nog nooit heb gehoord. Bovendien zitten er op Christelijke scholen ook heel veel kinderen die niet Christelijk zijn. Ik weet het allemaal niet, het is John’s specialiteit 😉
@Dick, Waarom kunnen Carola en John wel in één keerr reageren en heb jij drie reacties nodig. Kom je aandacht tekort misschien?
on-topic:
Ik ben voor diversiteit i.p.v. één ‘communistisch’ systeem.
Eerst en vooral: bedankt voor je reactie John! En ik ben het er ook niet helemaal mee eens. Zelf heb ik op een katholieke school gezeten en hebben mijn ouders me wel wat van het geloof mee gegeven.
Echter, ik merk hier in mijn dagelijks werk niets van. Ik vind dat een geloof beleiden prima buiten het werk om te doen is! (Dat geldt overigens voor alle geloven!) Ik zou het waarderen als mensen in hun werk zich professioneel kunnen gedragen en hun geloof daar buiten kunnen laten.
Tenslotte vind ik, dat je op de werkvloer sowieso bepaalde waarden en normen hebt te hanteren. Gelukkig staan deze waarden en normen volledig los van welk geloof dan ook!
@ Plantje. Op welke werksituaties doel je met
Dat vervolg (sowieso-verhaal) is duidelijk. Maar het eerste leest of je verwacht dat iemand zijn/haar geloof bij het betreden van de werkvloer voor de voordeur parkeert, om het bij vertrek weer mee te nemen?
Op bepaalde christelijke scholen (ik heb trouwens ook op christelijke scholen gezeten…) leer je in theorie ‘heb je naaste lief’, maar in de praktijk leer je die naaste niet kennen als hij van een ander geloof is…
Kijk, dat schept een band Carola 😉
Heel sterk punt:
Volgens mij is er nixxx mis met de boodschap?
Waarom leer je je naaste niet kennen? Heb je je er zelf wel genoeg voor open gesteld of ligt het altijd aan een ander?
Wanneer ik niet weet wat iemands religieuze achtergrond is loop ik ook niet het risico dat te betrekken in mijn oordelen over de zakelijke opmerkingen die zo iemand maakt. Dus: ja. Ik vind dat door het geloof buiten de werk situatie te houden je de boel beter werkbaar maakt. Ik moet samen met een individu werken…niet met een moslim, gereformeerde, katholieke of niet gelovige medemens!
Ik denk dat je Carola haar opmerking niet goed begrijpt. De boodschap is “heb uw naaste lief” en zij vindt daar ook allerminst iets mis mee. Echter, in de praktijk leren velen op Christelijke scholen niet omgaan met mensen van een ander geloof (om het maar even zacht uit te drukken!) En daar is wel iets mis mee!
Heb ik dat goed begrepen Carola? In ieder geval een plusje van mij…
En een plusje van mij jullie allen, goede discussie. 🙂
Om uit eigen ervaring te spreken: ik heb een aantal (inmiddels vrij goede) vriendinnen welke op een moslimschool zitten en/of hebben gezeten, in Nederland. Omdat ik regelmatig fotoshoots met ze heb (in verband met CD’s die ze in hun eigen land uitbrengen, dus voor hoesjes e.d.) heb ik een dusdanige persoonlijke band weten op te bouwen dat ik het heel vaak met hun over de huidige problematiek in de maatschappij kan hebben.
Zonder uitzondering wisten ze onafhankelijk van elkaar (ze kennen elkaar ook niet) mij te vertellen dat bij hun op de moslimschool wordt geleerd (er in wordt gestampt) dat de man boven de vrouw staat (de vrouw is onderdanig) en dat de trots van de eigen persoon en de familie hooghouden een eerste levensdoel dient te zijn.
Maar nu komt het: mensen waarvan bekend is dat ze niet gelovig zijn (en dus niet geloven in hun Allah) zijn het niet waard om op de wereld te zijn en dienen genegeerd te worden waar mogelijk.
Bovendien zijn mensen die Christelijk zijn en in God geloven, onrein en verraders. Deze mensen dienen met alle zorgvuldigheid gemeden te worden en waar mogelijk collectief teruggedrongen te worden vanuit het levensgebied van de “echte gelovigen”, de moslims dus.
Ik schrok hier heel erg van, vooral omdat ik dit verhaal uit verschillende bronnen hoor, van verschillende onafhankelijke mensen die op een moslimschool zitten of hebben gezeten, en het ging in dit geval ook nog eens om 4 verschillende scholen.
Ik ben (overigens als atheïst) niet bang, maar wel voel ik bij mezelf frustratie: een drang om er iets aan te willen doen.. ik zou alleen niet weten wat.
We kunnen als oud-Nederlander wel willen dat de nieuw-Nederlanders gaan integreren, maar als vanuit de families en op scholen dit op deze manieren subtiel en minder subtiel tegen wordt gewerkt, dan voel ik mij best machteloos.
De gemakkelijkste en “lafste” manier vind ik bovendien door gewoon te zeggen dat het allemaal wel meevalt: het niet willen erkennen van huidige maatschappelijke problematiek (kop-in-het-zand methode).
Iemand als Wilders heeft z’n goede en slechte punten vind ik. Ik ben het met veel dingen van hem eens, en met veel dingen oneens (en dat mag, dat is politiek). Helaas voor hem maakt de media hem zwart-witter en generaliserender dan hetgeen hij zelf naar buiten wil brengen (voorbeeld: hij heeft het over “extreme moslims zijn niet ok”, de media maakt er “moslims zijn niet ok” van).
Feit is, dat ik 2 vriendinnen heb welke vroeger moslim waren en al 10 jaar in Nederland worden, het hoofddoekje af hebben gedaan, de familie vaarwel hebben gezegd (ruzie wegens afstappen van het geloof) en perfect Nederlands praten. Deze twee dames wensen op hem te gaan stemmen. Zij schamen zich voor hun afkomst en vooral voor de mannen die vanuit hun cultuur naar Nederland gekomen zijn.
Misschien zouden we als maatschappij ons er sterk voor moeten maken, dat de nieuw-Nederlandse vrouwen zich meer emanciperen en zich (na een succesvolle integratie en cultuur-adaptie) sterk kunnen maken om hun visie te verspreiden. Er zit bij de vrouwen daar enorm veel kennis, passie, liefde en levenservaring. Daar zou iedereen m.i. erg veel van kunnen leren…
Super reactie Hans! Daar heb je even moeite in gestoken!
Wel sta ik heel erg te kijken van wat deze vrouwen meekrijgen in gezin en op school!
Toch bekruipt me wel het gevoel, dat we voor gereformeerde, katholieke, hervormde enz enz scholen net zo bang moeten zijn als voor de moslimscholen. Want zoals Carola terecht opmerkt: iedereen heeft “heb uw naaste lief” hoog in het vaandel staan, maar ondertussen zijn ze allemaal bang voor anders-/niet-gelovigen. En uit die angst delen ze onze jongere medemensen allemaal bewust danwel onbewust mee, dat anders-/niet-gelovigen het nog niet helemaal snappen en eigenlijk maar een beetje dom zijn. (Om het maar zacht uit te drukken!)
Scherp Hans, maar uh het lijkt nu wel of de discussie is afgelopen :'( Eigenlijk wil ik nog op the Plantman reageren. En Carola komt misschien nog terug….we wachten eerst wel af 8)
Reageer gerust hoor Dick…het zal echt nog wel regelmatig regenen vandaag, zodat ik weer eens bij kan lezen 😀
Mogguh, Plantje ben eigenlijk druk hier en…..er is zo gebak, maar ik vond dit een vreemde zinsnede
Mijn ervaring is duidelijk anders. Vind het sowieso een slechte zaak in de opvoeding om sociale omgang met iedereen NIET te stimuleren. Denk dat school daar minder aan stuurt als de opvoeders.
De angst voor anders gelovigen worden kunstmatig door de media in stand gehouden.
Mijn inziens is respect het sleutelwoord,en dat is volgens mij wat er ontbreekt vandaag de dag.
Hedendaags wordt je beoordeeld/veroordeeld op je religie,kleur of afkomst en dan pas wordt er soms gekeken naar de persoon/mens himself.
Ik ben nog altijd van mening,als een ieder respect toont naar zijn of haar medemens de wereld er een stuk aangenamer zou uitzien.
Klopt Zwolse, zoals angst voor veel zaken. “Respect voor alles dat groeit en bloeit (ok klinkt wat hallelujah….)” is veel beter als “normen & waarden” die immers voor veel mensen verschillen.
Eens met elke letter Zwolse. Sociale cohesie kan ook heel goed tijdens het uitoefenen van je hobby worden ontwikkeld.
Vind “rentmeesterschap” ook zo’n mooie kreet. Komt terecht vaak in verkiezingstijd terug. Mensen die zeggen religieus te zijn, houden lang niet altijd voldoende rekening met “alles wat groeit en bloeit”. Bovendien staat die kreet ook haaks op “dit stuk wereld is VAN ONS”….
Besef dat het 2e deel aanvullend is op “mensen” maar ik wil het graag
als één geheel zien. A’s ’t mag.
dat we anno 2009 deze discussie nog moeten voeren. het is al jaren bekend dat het gedachtengoed van de diverse radicale geloofsgenootschappen niet stroken met onze tolerante en gastvrije hollandse samenleving. het wordt tijd dat deze radicale angel eruit wordt getrokken en als dat er toe leidt dat geert daardoor (ook niet mijn keus) een paar jaar door op de troon zit, so be it.
Ik ben van mening dat juist de kreet ONZE tolerantie,Onze samenleving de angel is die er uitgehaald moet worden.
Ik zou liever zien dat zoals ik eerder vermelde iedereen zich als gelijkwaardige ziet en uit de hokjesgeest stapt.
En als ik de discussie weer wat meer on topic mag trekken: dáárom zit ik juist niet te wachten op mensen die het nodig vinden op de werkvloer dingen vanuit een geloofsachtergrond te benaderen. Daarmee plaatsen ze zichzelf in een hokje!
Juist door aparte scholen voor een geloof, juist door het meegeven van de “eigen” waarden en normen (zowel thuis als op school) zullen deze jongelingen straks in de maatschappij staan als mensen die het nodig vinden constant te noemen wat hun geloofsovertuiging is en dat je daar maar rekening mee dient te houden. Juist daarmee plaatsen ze dan zichzelf in een hokje; maar mij ook! Ik zit namelijk in het grote boze hok buiten hun eigen veilige hokje!
Ik vind het vaak interessant om op vakantie gebedsgebouwen en gebouwen met religieuze inslag te bezoeken. En in vroeger jaren heeft geloof ook regelmatig bijgedragen aan de geletterdheid van de maatschappij. Maar verder vind ik dat dee meeste vormen van geloof knap waardeloos zijn en enkel tot hokjesdenken en onheil leiden!
@ Plantje: Op het werk hoef je ook niet met je geloof te koop te lopen, maar je kunt het natuurlijk niet thuis laten.
Heb gelukkig geen hokjesgevoel over me, kan ook wel voor mijn vrouw en kinderen spreken (tot nu toe). Je bent er zelf bij als je je in een hokje laat stoppen. Dat laat je toch niet gebeuren. Leve de zover rekbaar mogelijke vrijheid 😉
Zijn de meeste gelovigen gewoon niet bang om een plekje in het hiernamaals te moeten missen als ze in dit huidig leven niet te kennen geven ook aan de minderbedeelden te denken?
En sommigen menen dat eeuwig leven verworven kan worden door ander- en niet gelovigen te bekeren.
Kan niet voor “de meesten” spreken, maar ik ben nergens bang voor tsja.
Bekeringsdrang vind ik zelf ook zwaar verwerpelijk. Als een Jehova bij mij de voet tussen de voordeur zet, zal ik die voordeur toch een zwiep geven! Dan de deure maar kapot…
Je kan de deur ook openen en op vriendelijke manierte kennen geven dat je geen intresse hebt,ze een prettige dag toewensen en deur normaal dicht doen.
Scheeld hoop kosten en je hebt er een beter gevoel bij.
Ik wens ze meestal ook nog succes. En als ik echt tijd over heb ga ik de discussie wel aan. Ik hoop nog steeds een keer iemand over te halen zijn geloof op te geven 😉
@ Het gaat over volhouwers Zwolse, die ik gelukkig ook nog nooit getroffen heb. Die je koste wat kost wat op willen dringen. Als ze ten langen leste écht hun voet laten staan, terwijl ie wel 10x terug kan….tja :'( Van iets opdringen is nog nooit iemand beter geworden.
@ Plantje, succes; nobele missie voor als je echt hélemaal nixxx anders te doen hebt 😉