Waarschijnlijk heeft iedereen die klant is bij Vitens, en wie is dat niet in Zwolle, bericht gehad dat het klantennummer is gewijzigd. Een kleinigheidje zou je zeggen, maar in dit digitale tijdperk kan ik iedereen verzekeren, is dat een behoorlijk gewichtige zaak.
Om het aantrekkelijk te maken een en ander te wijzigen, lokt Vitens ons naar hun website, specifieker gezegd naar ‘Mijn Vitens’ onder het mom dat een en ander is vernieuwd. ’t Zal zo zijn, maar het was nu niet direct een website waar ik dagelijks naartoe surf als ik op internet ben.
Ik word trouwens zo langzamerhand knettergek van de verzoeken om iets van ‘mijn’ in te vullen. Alsof je, al was het maar voor één euro, mede-eigenaar wordt. Om eens wat te noemen: Mijn polissen, Mijn Yellowbrick, Mijn Toyota, Mijn Stentor, Mijn Ziggo. Het is makkelijk nog zo’n rijtje te maken.
Bij Vitens vroegen ze, zo zag ik, ook naar mijn geboortedatum, om voor mij onbegrijpelijke redenen. Tenzij ik op mijn verjaardag gratis water krijg, maar dan ook graag op de verjaardag van mijn lief. En niet te krenterig, ook graag op onze trouwdag. Als zoiets gewoonte zou worden en we krijgen jaarlijks een dag gratis elektriciteit, gratis boodschappen, gratis telefoon ja, dan willen we onze geboortedatum wel doorgeven.
Of vermoedt men bij onze waterboer dat we bij het ouder worden meer of minder water gaan gebruiken? Minder misschien omdat we minder gaan drinken of meer omdat we broekplasserig worden en vaker gaan douchen? Ik laat het me graag uitleggen. Sowieso vind ik dat men wel mag toelichten waarom dit soort vragen gesteld worden. Dit geldt trouwens niet alleen voor onze waterleverancier.
Het meest wonderbaarlijke is dat we in Nederland een privacywaakhond in het leven hebben geroepen. Maar we strooien met onze privégegevens of het niets is. We voeren telefoongesprekken in het openbaar die soms te gênant voor woorden zijn. En aan de andere kant rijden of lopen we rond met de zogenoemde oortjes in, waarmee we ons geheel afsluiten van de zogenaamde boze buitenwereld waar we zelf onderdeel van zijn.
Dan is er ook nog de groeiende groep Nederlanders die erin gelooft ‘soeverein’ te zijn, en die zich onttrekt aan de staat en meent niet langer dezelfde plichten en rechten te hebben als andere Nederlandse staatsburgers. Dat is, naar mijn idee, heel ver doorgevoerde autonomie. Ik voel aan mijn water dat er iets niet klopt.