“Ik ben niet zo van de winkeldiefstallen,” openbaarde Johan van L. (46) dinsdag in de rechtbank. “Maar wel van de apotheekdiefstallen,” voegde de rechter er snedig aan toe. Op 1 april vorig jaar werd Van L. op heterdaad betrapt tijdens een inbraak bij apotheek Diezerpoort. Kort daarvoor brak hij in bij de buren van een apotheek aan de Molenstraat. Enkele dagen nadat hij voorlopig werd vrijgelaten in afwachting van zijn strafproces zette hij een kraak bij apotheek Holtenbroek. “De brutaliteit ten top,” concludeerde een van de rechters. “De rechter-commissaris laat u gaan, knippert een keer met zijn ogen en u staat weer ergens binnen!”
Op zaterdag 1 april 2023 worstelt Van L. met geldproblemen. Rond 22.00 uur krijgt de politie een inbraakmelding bij apotheek Diezerpoort aan de Thomas a Kempisstraat. Aan de achterzijde is een raam ingeslagen en als de agenten naar binnen gaan zien ze een hamer op het aanrecht liggen. In het pand treffen ze Johan van L. aan. In zijn tas zitten Diazepam-pillen en zo’n 200 euro aan contant geld.
Inbraken tijdens proeftijd
Niet veel eerder op de avond is ingebroken bij een accountantskantoor aan de Molenweg in Assendorp. Ook daar is aan de achterkant een raam ingeslagen. Op de beelden van een bewakingscamera herkennen agenten Johan van L. Ook wordt er bloed gevonden en DNA-onderzoek wijst uit dat het van Van L. is. Bij de politie ontkent Van L. in alle toonaarden. In de rechtbank geeft hij grif toe dat hij de inbreker was.
Van L., die in bezit is van een omvangrijk strafblad, pleegde beide inbraken in zijn proeftijd. Toch besluit de rechter-commissaris om hem na vele maanden voorarrest vrij te laten in afwachting van zijn strafzaak. Een van de voorwaarden is dat hij niet opnieuw strafbare feiten pleegt. De Zwollenaar krijgt dan een bewindvoerder die met schulden aan de slag gaat. Die heeft tijd nodig voor hij de eerste keer weekgeld kan overmaken naar Van L.
Apotheken als doelwit
Johan besluit er niet op te wachten: “Ik had geld nodig.” Op dinsdag 23 januari gaat het raam aan de achterzijde van apotheek Holtenbroek aan het Straussplein aan diggelen. Opnieuw breekt Van L. in en dit keer maakt hij zo’n 100 euro buit. In de rechtbank legt Van L. uit dat hij doelbewust apotheken als doelwit heeft. “Ik ben niet zo van de winkeldiefstallen,” verklaart Van L. “Een apotheek heeft altijd geld in de kassalade.”
Van L. vertelt dat hij na een hersenbloeding impulsiever is geworden. Hij stelt dat hij inmiddels zijn lesje wel heeft geleerd en voortaan als brave hardwerkende burger mee wil doen in de samenleving. Hij zou binnenkort een plek kunnen krijgen in een begeleide woonvorm en bij de reclassering ligt inmiddels een plan van aanpak klaar waar hij aan mee wil werken. Hij vraagt de rechters dan ook om hem een alternatieve straf op te leggen.
Dakloos bestaan voorkomen
“Een taakstraf is echt een gepasseerd station,” zegt de officier van justitie. Wat het OM betreft gaat Johan van L. een jaar het gevang in, waarvan 3 maanden voorwaardelijk zijn. Daarbij komen de 146 dagen die hem nog boven het hoofd hingen uit zijn proeftijd. Kees Kok, de advocaat van Van L., vraagt de rechtbank om de straf te matigen. Hij stelt voor om er 10 maanden celstraf van te maken waarvan de helft voorwaardelijk is. “Het sluit dan beter aan op de plek die hij kan krijgen bij beschermd wonen en het plan van de reclassering.” De raadsman betoogt dat het van groot belang is te voorkomen dat Van L. na zijn vrijlating opnieuw een dakloos bestaan gaat leiden.
De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.