Kunstenaars fleuren bekladde woning van ouder echtpaar op: ‘We zijn er nu hartstikke blij mee!’

|   Laatste wijziging

Van links af Lonneke van Zutphen, Monique Lob, Frans en Hillie Haveman.
Foto: Obbe Bakker

De eerder dit jaar bekladde woning van Frans en Hillie Haveman is sinds deze week het fleurigste huis aan de Assendorperstraat. Kunstenaars Lonneke van Zutphen en Monique Lub schilderden uit de kluiten gewassen dahlia’s op de muur van de woning, die op de hoek met de Dahliastraat staat.

Al meer dan vijftig jaar woont het echtpaar in de hoekwoning in Assendorp. Tot hun grote schrik ontdekten ze begin dit jaar dat er een levensgrote Oekraïense vlag op de muur van het huis was geschilderd. Dit tot grote woede van Frans. Bij Hillie zat het dieper: “Het raakte me enorm dat er ook de tekst ‘haat mij dan’ op stond.”

Buurtbewoners in actie
Omdat het een eigen huis is, zou het echtpaar opdraaien voor de reinigingskosten. Dat geld konden ze zich besparen omdat buurtbewoners in actie kwamen. Kunstenares Monique Lub, die regelmatig de betonnen paaltjes langs wegen in Assendorp met stoepkrijt omtovert in mini-Peperbusjes, tekende met krijt dahlia’s over de gewraakte tekst.

“Een tijdelijke oplossing omdat het niet lang blijft zitten,” zegt Monique. “Op deze plek viel het op zich nog mee omdat het kunstwerk door de gevel tegen de regen werd beschermd.” Ze benaderde Lonneke van Zutphen, van Trotse Muren, en die was gelijk te porren om het echtpaar aan een permanente oplossing te helpen.

Enorm kunstwerk met dahlia’s
“Voor we aan de slag konden moest de gevel grondig worden gereinigd,” vertelt Lonneke. “Gevelreiniging Zwolle heeft gratis de muur schoongespoten.” Samen met Monique was ze deze week bezig de dahlia’s op de muur te schilderen met acrylverf. Het enorme kunstwerk is beschermd met een anti-graffiti coating. “Ik vertelde bij Van Wijhe waar ik mee bezig was. Het bedrijf besloot daarom de coating te schenken.” De kosten voor de gebruikte verf nam Monique voor eigen rekening.

Woensdagmiddag ruimden de kunstenaars de laatste verfspullen op, onder toeziend oog van Frans en Hillie. De boosheid over de bekladding is inmiddels voorbij. “Het is hartverwarmend hoe buurtbewoners en anderen voor ons klaarstonden,” zegt Hillie. “Het brengt mensen dichter bij elkaar en die saamhorigheid doet ons goed.” Frans kijkt nog eens naar zijn trotse muur en concludeert: “We zijn er nu hartstikke blij mee!”

Foto's 5
Van links af Lonneke van Zutphen, Monique Lob, Frans en Hillie Haveman. - Foto: Obbe Bakker
Van links af Lonneke van Zutphen, Monique Lob, Frans en Hillie Haveman.
Foto: Obbe Bakker
Lonneke schildert grote dahlia's op de muur. - Foto: Obbe Bakker
Lonneke schildert grote dahlia's op de muur.
Foto: Obbe Bakker
Kunstenaars fleuren bekladde woning van ouder echtpaar op: ‘We zijn er nu hartstikke blij mee!’ - Foto: Obbe Bakker
Foto: Obbe Bakker
Het eindresultaat. - Foto: Obbe Bakker
Het eindresultaat.
Foto: Obbe Bakker
De bekladde muur in januari. - Foto: Peter Denekamp
De bekladde muur in januari.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)