De puzzelstukjes lijken steeds meer in elkaar te vallen in de strafzaak tegen meerdere mannen die verdacht worden van de moord op Maas van den Heuvel (84) uit Kampen. Volgens justitie is Ali K. (36) uit Kampen het criminele brein achter twee gewelddadige overvallen en regelde Ragender J. (40) uit Zwolle de mankracht. De Zwollenaar, die verslaafd was aan de sterke pijnstiller oxycodon, kampte met geldproblemen. Hij bekende dinsdag schuld tijdens een inleidende zitting: “Wat ik gedaan heb, is fout en daar moet ik voor gestraft worden.” Ook smeekte hij de nabestaanden van Maas van den Heuvel, die aanwezig waren in de rechtszaal, om vergiffenis.
Het onderzoek genaamd Zwitserland is de afgelopen maanden in een stroomversnelling gekomen dankzij verklaringen van Nashendrick W. (23) en Ragender J. Ook werd het DNA van Silvionie B. (23) aangetroffen op de plaats delict in de binnenstad van Kampen. Op woensdag 18 oktober vorig jaar werd Maas van den Heuvel, een prominente Kampenaar, dood aangetroffen in zijn woning op de hoek van de Buiten Nieuwstraat en de Botervatsteeg.
Overleden door verwurging
Volgens justitie werd Van den Heuvel twee dagen eerder, op maandag 16 oktober, het slachtoffer van een gewelddadige overval. Silvionie B., Nashendrick W. en Tayir M. (23) drongen toen zijn woning binnen. De benen van de oude man werden met een elektriciteitssnoer bij elkaar gebonden. Ook zou Van den Heuvel op zijn hoofd en lichaam zijn geslagen door het uit Curaçao afkomstige drietal. Volgens de officier van justitie is inmiddels uit onderzoek gebleken dat Van den Heuvel door verwurging of versmoring om het leven kwam.
Behalve Ragender J. legde ook Nashendrick W. een verklaring af bij de politie waarin hij zijn betrokkenheid toegaf. Beide mannen verklaarden dat een bedrijfspand aan de Industrieweg in Kampen gebruikt werd als hoofdkwartier van de overvallersbende. Tijdens kantooruren bleek het gebouw het onderkomen te zijn van het autoverhuurbedrijf van Ali K.
De politie bekeek talloze camerabeelden afkomstig van deurbellen en tankstations. Ook werden de locatiegegevens van de telefoon van K. opgevraagd. Daaruit zou volgens justitie blijken dat K. op de avond van de overval vanaf de Industrieweg naar de woning van Maas van den Heuvel reed en weer terug.
Zwak hart
Ali K. ontkent in alle toonaarden. Zijn advocaat Janita Rump zegt dat er meerdere mensen gebruikmaakten van zijn bedrijfspand en telefoon. Feride Tosun, de advocaat van Silvionie B., laat de rechtbank weten dat haar cliënt volgende week vrijdag een verklaring gaat afleggen bij de politie.
Daarnaast wil ze dat een tweede arts de doodsoorzaak van Maas van den Heuvel vaststelt. Ze voert aan dat Van den Heuvel al een zwak hart had en dat het voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak duidelijk hoort te zijn in hoeverre zijn dood te wijten is aan het handelen van haar cliënt.
Verder wil ze dat er aanvullend medisch onderzoek wordt gedaan naar het ontstaan van blauwe plekken en verwondingen op het lichaam van Maas. “Hij viel wel vaker door de alcohol en zijn medische conditie,” aldus Tosun. De raadsvrouw wil weten welke letsels er al waren voor de overval. “Om te voorkomen dat de officier straks roept dat meneer flink is toegetakeld,” aldus Tosun.
Vrouw was tipgeefster
De officier van justitie vindt nader medisch onderzoek onwenselijk. Volgens hem is de conclusie van de patholoog duidelijk genoeg. Die schreef in zijn rapport dat het onwaarschijnlijk is dat een hartafwijking leidde tot de dood van Van den Heuvel. Het OM wil dat alle vier verdachten achter de tralies blijven tot de inhoudelijke behandeling van de zaak begin februari volgend jaar.
Claudia Dirkzwager, de advocaat van J., verzoekt de rechtbank om haar cliënt voorlopig op vrije voeten te stellen. Dit omdat zijn ex-vrouw onlangs is overleden en zijn kinderen er nu alleen voor staan. De raadsvrouw voegt eraan toe dat een jonge vrouw die ook betrokken zou zijn bij de overval na haar verhoor vrij werd gelaten.
“Zij was de tipgeefster en voerde verder geen uitvoeringshandelingen uit,” is de reactie van de officier van justitie. Volgens het OM heeft de Zwollenaar, die geboren is in Curaçao, bij de politie al bekend dat hij de schakel was tussen Ali K. en de drie overvallers uit Curaçao. De magistraat is vooral verbolgen dat J. na de overval op Maas van den Heuvel de volgende woningoverval in Epe regelde. “Omdat hij financieel even lastig zat. Het ging puur om een paar rotcenten!”
Zesde en zevende verdachte
De rechtbank bepaalde dat het vijftal in voorarrest blijft zitten. Ook hoeft niet opnieuw onderzoek te worden gedaan naar de doodsoorzaak en het letsel van Maas van den Heuvel. Met uitzondering van Tayir M. worden de mannen ook verdacht van een gewelddadige woningoverval op 12 december vorig jaar in Epe.
In die zaak wordt ook een 26-jarige Rotterdammer verdacht van betrokkenheid. Op Curaçao is inmiddels nog een verdachte in de Eper strafzaak aangehouden. Hij wordt volgende week overgebracht naar Nederland.
De strafzaak tegen alle verdachten wordt vermoedelijk begin februari volgend jaar inhoudelijk behandeld. De rechtbank trekt er drie dagen voor uit.