Wildvreemde Parijzenaren redden nieuwste album van Vincent Corjanus

|   Laatste wijziging

Vincent Corjanus
Foto: Peter Denekamp

Vincent Corjanus (29), een Zwolse dichter, singer-songwriter en woordkunstenaar, presenteert volgende week zijn derde album. Een album dat er afgelopen voorjaar ineens was en te danken is aan een paar eerlijke Parijzenaren.

De geboren Zwollenaar, die opgroeide in Kampen en tegenwoordig weer onder de Peperbus woont, hikte begin dit jaar tegen een groot gat in zijn agenda aan. “Waarom ga je je droom niet waarmaken,” zei de vriendin van Corjanus. Ze doelde op een reis naar Parijs.

Voor inspiratie naar Parijs
“Het is een cliché, de kunstenaarsdroom dat je denkt de mooiste dingen in Parijs, de stad van de liefde, te kunnen maken,” zegt Corjanus. “Het Latijnse kwartier is heel gaaf.” Op die plek, onder de rook van de Notre-Dame vonden veel beroemde schrijvers door de eeuwen heen hun inspiratie. “Vergane glorie,” zegt Corjanus. “Maar dat heeft weer wat.”

Hij boekte een treinticket en ging met zijn gitaar op reis naar de Franse hoofdstad. “Ik had geen plan om daar een album te maken,” onthult Corjanus. “Veel meer met het jezelf tegenkomen als je alleen bent. Dat is heel interessant en confronterend tegelijk.” In het hart van Parijs besefte Corjanus dat er sowieso een lelijke streep door een nieuw album maken was gezet.

Koffer met microfoon kwijt
“Ik had mijn koffer waar een microfoon in zat in de metro laten liggen,” vertelt de jonge zanger. “In gebroken Frans vertelde ik een beveiliger dat ik mijn koffer kwijt was en die graag terug wilde.” De geüniformeerde Parijzenaar keek de toerist meewarig aan en zei: “Je bent wel in Parijs, die koffer kun je vergeten!”

Met zijn ziel onder de arm dook Corjanus een avondwinkel in om troost te zoeken in een fles Bordeaux. Veel hoefde hij niet aan Bacchus te offeren, omdat Parijzenaren hem op sociale media berichtjes stuurden dat zijn koffer was gevonden. “Die koffer neem ik altijd mee naar optredens. In het voorvakje zat dus een cd van mij en via mijn website kwamen ze op mijn Facebook,” legt Corjanus uit. “Uit de koffer was veel gestolen, maar de microfoon zat er nog in.”

Dertien nieuwe liedjes
Die microfoon kwam goed van pas. Tijdens zijn verblijf in Parijs nam hij dertien nieuwe liedjes op en dat resulteerde uiteindelijk in zijn derde album getiteld ‘Een melancholische dans door de nacht’. “Het is een album dat ik echt al heel lang wilde maken,” zegt Corjanus met gepaste trots. “Je kunt wel zeggen dat het een album is dat gered is door de Parijzenaren door wie ik mijn koffer terugkreeg!”

Volgende week zondag presenteert hij zijn nieuwste album in poppodium ’t Ukien in Kampen. “Die stad is voor mij vertrouwd terrein en er liggen veel mooie herinneringen.” Al op kinderleeftijd schreef hij in Kampen zijn eerste gedichten. Zanger en dichter Frank Boeijen was voor Corjanus een inspiratiebron.

Acht boeken en twee albums
Als 16-jarige greep Corjanus zijn kans om bij een optreden van Frank Boeijen in de Stadsgehoorzaal in Kampen aanwezig te zijn. Daar bood hij Boeijen zijn eerste dichtbundel aan. Tot zijn grote verbazing onderbrak de Nijmeegse zanger niet veel later zijn show en las een gedicht van de kleine Vincent voor.

“Dat was het startschot voor mij en mijn grootste motivatie,” blikt Corjanus terug op zijn loopbaan, waarin hij tot op heden acht boeken schreef en twee eerdere albums maakte. “Ik ben later ook muziek gaan maken, omdat alleen gedichten voordragen best vermoeiend is.” Dat laatste zal volgende week in Kampen dan ook niet gebeuren.

Première in Kampen
“Ik sleep het publiek met mijn nieuwe album mee naar mijn tijd in Parijs,” vertelt Corjanus. “Het begint bij de aankomst op Gare du Nord en eindigt bij mijn vertrek.” De zanger popelt van ongeduld om iedereen ‘Een melancholische dans door de nacht’ te laten horen. Naast de splinternieuwe liedjes bevat het album ook de eerder uitgebrachte singles ‘Eeuwig Leven’, ‘Crisis Surprises’ en ‘Spiegelvrees’.

Wie niet kan wachten tot volgende week zondag, kan het nieuwe album vanaf vrijdag 4 oktober al beluisteren op de streamingdiensten. Na de première in Kampen gaat Corjanus op tour met zijn nieuwste project. Hij treedt onder meer op in Balk, Emmen en Harderwijk. Zwolle staat nog niet op de concertagenda. “Maar wat niet is kan nog komen,” aldus Corjanus.

Vincent Corjanus treedt zondag 6 oktober om 14.00 uur op in ’t Ukien aan de Korteweg in Kampen. De zaal gaat open om 13.00 uur. Corjanus draagt dan ook een aantal gedichten voor die hij in Parijs schreef. De toegang is gratis.

Foto 1
Vincent Corjanus - Foto: Peter Denekamp
Vincent Corjanus
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)