Panden op Koggewerf op gemeentelijke monumentenlijst geplaatst in Kampen

De panden aan de Havenweg in Kampen zijn voortaan gemeentelijke monumenten.
Foto: Pascal Winter

De gemeente Kampen heeft de panden aan de Havenweg 3 en 5 op de lijst met gemeentelijke monumenten geplaatst. Beide panden, gelegen op de Koggewerf, zijn gebouwd tussen 1850 en 1900. Stichting Behoud Erfgoed Brunnepe had de gemeente verzocht om beide panden aan te wijzen als gemeentelijk monument. De panden gaan deel uitmaken van de ontwikkeling van de Koggewerf, waar de IJsselkogge straks haar onderkomen krijgt.

“Met dit besluit zetten we een belangrijke stap voor het behoud van dit waardevolle erfgoed op de Koggewerf. De panden zijn een tastbare herinnering aan het industriële verleden van Kampen,” zegt wethouder Richard Boddeus. “Door de panden op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen, kunnen ze bewaard blijven voor toekomstige generaties.”

De panden liggen op een markante locatie op de Koggewerf aan de IJssel, een plek met een industrieel verleden. Beide gebouwen herinneren aan de tijd van de gasfabriek en scheepswerf. Rond 1867 verhuisde de werf van de firma Van Goor naar de Nieuwe Buitenhaven. Het pand aan de Havenweg 5 gebruikte de firma als kantoor en woonruimte. Havenweg 3 werd mogelijk gebruikt als administratief bijgebouw dat bij het gasfabrieksterrein hoorde. De bijbehorende gasfabriek werd in 1961 grotendeels afgebroken.  

Havenweg 3 is een voorbeeld van een functioneel, industrieel gebouw op een gasfabrieksterrein met gedetailleerd siermetselwerk en gekleurde baksteenpatronen. Havenweg 5 kent een statige stadsvilla-architectuur uit het midden van de negentiende eeuw. De architectuur van het gebouw heeft invloeden uit de neorenaissance.

Foto 1
De panden aan de Havenweg in Kampen zijn voortaan gemeentelijke monumenten. - Foto: Pascal Winter
De panden aan de Havenweg in Kampen zijn voortaan gemeentelijke monumenten.
Foto: Pascal Winter

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)