Fietspad Pannekoekendijk oversteken zonder (bijna) aangereden worden is uitdagend. Wat als je blind of slechtziend bent?

Het zebrapad en fietspad op de Pannekoekendijk.
Foto: Peter Denekamp

Het is voor iedereen die goed kan zien soms al een uitdaging om het fietspad bij Pathé aan de Pannekoekendijk over te steken, zonder van je sokken te worden gereden door fietsers of scooterrijders. Voor blinden en slechtzienden is de uitdaging nog veel groter om heelhuids aan de overkant te komen. Daarom nodigt de Oogvereniging iedereen uit om aanstaande dinsdag met eigen ogen te bekijken voor welke uitdagingen mensen met een visuele beperking dagelijks komen te staan in Zwolle.

Wereldwijd is 15 oktober de Dag van de Witte Stok. Oogvereniging Overijssel gaat dan op pad om beleidsmakers en belangstellenden bewust te maken van de problematiek. De vereniging roept specifiek fietsers op om dinsdag naar de Pannekoekendijk te komen, omdat dit jaar het motto ‘Stop voor de witte stok’ speciaal voor deze doelgroep geldt.

“We willen mensen laten zien en ervaren hoe spannend het is om daar over te steken zonder stoplicht of zebrapad. Er zijn wel stoplichten, met rateltikkers zelfs, en er ligt ook een zebrapad,” zegt Marga Zwanenburg van Oogvereniging Overijssel. “Beide, dus zowel het stoplicht als het zebrapad, gelden niet voor het fietspad.”

Op gehoor oversteken
“Als mensen met een visuele beperking vanaf de bioscoop naar de bushaltes willen gaan, moeten ze eerst met gevaar voor eigen leven het fietspad oversteken, voordat ze op de knop van de rateltikker van het stoplicht kunnen drukken,” vervolgt Zwanenburg. “Het fietspad is ook nog tweerichtingsverkeer, dus fietsers kunnen van links en rechts komen. Dit alles met het lawaai van voorbijrijdende auto’s erbij, maakt het bijna onmogelijk en heel spannend om op je gehoor het fietspad over te steken.”

Oogvereniging Overijssel is dinsdag 15 oktober tussen 14.00 en 16.00 uur aanwezig bij het fietspad voor de bioscoop op de Pannekoekendijk. Ook Bartiméus Zwolle zal aanwezig zijn, om iedereen te laten ervaren hoe complex en zenuwslopend de oversteek is.

Foto 1
Het zebrapad en fietspad op de Pannekoekendijk. - Foto: Peter Denekamp
Het zebrapad en fietspad op de Pannekoekendijk.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)