Rep

Door Dick Algra

|   Laatste wijziging

Het eerste bericht was een beetje alarmerend want er stond dat Johnny Rep een levensgevaarlijke hartoperatie moest ondergaan.
Foto: Peter Denekamp

Wie kent hem niet, de voetballer Johnny Rep, die eigenlijk Nicolaas Rep heet. Geboren in 1951 in Zaandam en bekend geworden in de periode dat hij bij Ajax onder contract stond en meespeelde in de WK-finales van 1974 en 1978. In die tijd had hij de bijnaam Goudhaantje, omdat hij op beslissende momenten wist te scoren.

In Zwolle leerden we hem beter kennen toen hij gedurende het seizoen 1983-’84 spits was bij PEC, waar hij 32 wedstrijden in het veld stond.

Waarom begin ik nu over hem. Omdat ik de afgelopen dagen op internet twee berichtjes over de man tegenkwam. Beide waren afkomstig van De Telegraaf. Het eerste was een beetje alarmerend – misschien wel Telegraaf eigen – want er stond dat Johnny Rep een levensgevaarlijke hartoperatie moest ondergaan. Twee dagen later kwam het tweede bericht door. Bij Johnny was een pacemaker geplaatst en het ging naar wens met hem. Een geruststellende mededeling.

Toch kroop er wat verbazing bij mij naar binnen. Want op de keper beschouwd was er niet heel veel bijzonders aan de hand. In Nederland alleen al werden in 2023 exact 15.176 pacemakers en/of ICD’s geplaatst. Zo’n kleine driehonderd in de week. Dat plaatsen van die apparaatjes is tegenwoordig een routineklus. Hoe groot is daarom dit nieuws eigenlijk?

Er stond in de berichtgeving niet of Johnny acuut is geholpen of dat hij een poosje heeft moeten wachten. Hij is natuurlijk geen actieve betaald-voetbalspeler meer.

Heb jij als gewone huis-tuin-en-keuken-patiënt een kwaal en moet er onderzoek, dan wel behandeling geschieden, dan kom je meestal op een, al dan niet korte of lange, wachtlijst te staan. Als bijvoorbeeld een speler van Feijenoord, of noem een andere club, FC Twente, een behoorlijke blessure oploopt wordt hij naar het ziekenhuis gereden, gaat hij als het even kan de volgende dag door de MRI-scan etc. etc. en wordt zo snel mogelijk opgelapt.

Kom mij nu niet aan met het argument ‘omdat het zulke dure jongens zijn’. Dat is een uitwas binnen de voetbalsport, kan nooit een reden zijn om hun een voorkeursbehandeling te geven. Zoals gezegd, ik verbaas me erover.

Wat ik dan weer geweldig vind, dat las ik toen ik mijn gegevens over Johnny Rep checkte, is dat in 1974 door de jazzpianist en componist Leo Cuypers als eerbetoon aan deze voetballer ‘de Johnnie Rep Suite’ is gecomponeerd.

Foto 1
Het eerste bericht was een beetje alarmerend want er stond dat Johnny Rep een levensgevaarlijke hartoperatie moest ondergaan. - Foto: Peter Denekamp
Het eerste bericht was een beetje alarmerend want er stond dat Johnny Rep een levensgevaarlijke hartoperatie moest ondergaan.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)