Zwolle – In een woongebouw aan de Jupiterstraat in Zwolle heeft deltaWonen in het kader van energiebezuiniging begin januari de traditionele tl-verlichting compleet vervangen door LED-verlichting. LED-verlichting is duurzaam vanwege het lage energieverbruik, de afvalreductie, recyclebaarheid en minder gebruik van materialen en grondstoffen. Duurzaamheid en respect voor het milieu zijn kernwaarden voor deltaWonen. Met de op LED-verlichting gebaseerde oplossing zet zij hierin een belangrijke stap voorwaarts.
Het aanpassen van de verlichting in het woongebouw aan de Jupiterstraat is een pilot. Bij goede resultaten werkt deltaWonen verdere plannen uit om LED-verlichting grootschalig in haar woongebouwen aan te brengen. De trappenhuis- en galerijverlichting van de woongebouwen bestaat momenteel voornamelijk uit 8 watt tl-verlichting, waarvan de lamp jaarlijks wordt vervangen. De lampen worden als chemisch afval verwerkt. Het gaat jaarlijks om ongeveer 9.000 lampen. Een LED-lamp hoeft slechts eens per tien jaar vervangen te worden, en geeft daarmee minder afval voor het milieu.
De traditionele tl-lamp van 8 watt gebruikt 15 watt aan energie per uur. Een LED-lamp van 3,6 watt gebruikt in totaal 5,3 watt per uur. In het woongebouw aan de Jupiterstraat zijn 50 lampen met een gemiddeld aantal branduren van 400o per jaar vervangen door LED-lampen. Met de traditionele tl-verlichting kostte dit 3000 KW per jaar. Met de LED-verlichting 1060 KW per jaar. Dit betekent een jaarlijkse besparing van 1940 KW in de Jupiterstraat. Wanneer deltaWonen alle 9000 tl-lampen in haar woongebouwen gaat vervangen, zal dit een besparing van 349.200 KW per jaar opleveren.
De LED-lamp zorgt voor een betere lichtopbrengst. Het gebouw aan de Jupiterstraat wordt bewoond door oudere bewoners. Zij hebben hun tevredenheid over de LED-verlichting geuit. De lichtopbrengst is enorm verbeterd en dit geeft hen een veiliger gevoel.
Lijkt mij ietwat optimistisch berekend. In de laatste E-beurs in Utrecht ben ik nog geen lampje tegengekomen dat een cos phi heeft hoger dan 0,63 (van de bekende merken).
Ik vermoed dat hiermee (zoals vaak) de kreet “Watt” en “VA” nogal eens verwisseld worden.
Voor het eerste het beste LED-lampie dat ik tegenkwam kom ik op 11,8VA opgenomen vermogen – nu maar hopen dat ze nog geen elektronische elektrameter hebben, want dan wordt er wel 11,8VA in rekening gebracht ipv die 5.3 🙂
JJ: Kom d’r maar in?
delta wonen ,en lage inergie verbruik?waarom brand er om half 4 uur al de galerijverlichtingen al ,terwijl het nog licht is?..kijk zelf een op de flats ,biesbosch>:(
je moet ook verder kijken dan de beurs…..
kom gerust eens langs bij ons!
kijk, zie en verbaas je!
(enne laat je berekeningen er maar gerust oplos….)
Op de beurs elektrotechniek jaarbeurs staan alle grote merken…. Bovendien heb ik daarnaast ook bij een fabrikant dezelfde bevindingen gedaan.
Dan zie ik meer dan dat ik bij een lampje ga kijken in een trappenhuis – dat daar licht vanaf komt zal vast wel
😮
Dan hebben we het nog niet eens over de nodige tijd dat hij moet branden (beperking branduren), beperkt kleurenspectrum van LED en koude kleuren die nog nadelig kunnen werken. Maar die maken in een trappenhuis niet zoveel uit gelukkig.