Hoog water in de IJssel

Zwolle – Iedereen die de laatste dagen bij of langs de IJssel is geweest heeft het kunnen constateren. Diverse uiterwaarden zijn met het water van de IJssel gevuld en er is sprake van hoog water.

hoog_1.jpg

Van Zwolle worden landelijk de waterstanden gemeten ter hoogte van het Katerveer en Spooldersluis (binnen). Afgelopen vrijdag was de waterstand bij het Katerveer het hoogst: 216 cm. NAP. De laatste dagen is de waterstand alweer aan het dalen. Zondagavond was de waterstand bij Zwolle 183 cm. NAP.

hoog_2.jpg

hoog_3.jpg

Het wateraanbod van de Rijn en de IJssel wordt bepaald door het stroomgebied van de Rijn: Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Het peil van de Rijn stijgt als het in die gebieden regent of als de sneeuw in de bergen smelt. De Rijn moet dan in korte tijd een enorme hoeveelheid water verwerken. De Rijn komt bij Spijk ons land binnen. Direct daarna splitst de Rijn zich. Tweederde van het water gaat dan naar de Waal en eenderde deel gaat richting Arnhem. Vlak voor Arnhem splitst het water zich weer. Tweederde deel gaat nu naar de Nederrijn en eenderde deel vormt de IJssel.

Het waterschap is niet verantwoordelijk voor de rivieren de Rijn en de IJssel maar wel voor een groot deel van de dijken en uiterwaarden die langs deze rivieren liggen. Van hoogwater in de Rijn is sprake als de waterstand bij Lobith het peil van NAP +14 meter overschrijdt en verder overschrijding tot NAP +15 meter en hoger wordt verwacht.

De actuele waterstanden van onder andere de Rijn vindt u op de website www.actuelewaterdata.nl van Rijkswaterstaat.

 

Top-5 van de hoogste waterstanden sinds 1900 (in cm +NAP):

1.  417 8 januari 1926  
2.  405 21 januari 1920  
3.  389 2 februari 1941 (opstuwing door ijs)
4.  382 3 februari 1995  
5.  366 27 december 1993  

 

Ruimte voor de rivier

De verwachting is dat de maximale hoeveelheid water die de rivieren moeten afvoeren toeneemt. Het Rijk heeft besloten dit op te vangen door de rivieren meer ruimte te geven en niet door het verder verhogen van de dijken. In 2006 wordt naar verwachting de PKB (planologische kernbeslissing) Ruimte voor de Rivier definitief vastgesteld door de 1e kamer. Hierin staan maatregelen om de rivieren meer ruimte te geven, zoals dijkterugleggingen en uiterwaardverlagingen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Hoog water in de IJssel”

  1. En maar afvragen of waterschappen eigenlijk wel nuttig zijn 😮 Ok, hier betreft het toevallig rijkswater. En nee, ik ga hier geen discussie aan over het nu van waterschappen. Dan bel/mail je maar met jullie waterschap. Klaas en Warry zijn altijd in voor een goed, opbouwend en verhelderend gesprek 😉

Reacties zijn gesloten.