De evaluatie van het nieuwe parkeerbeleid in de binnenstad van Kampen is afgerond. De rapportage is opgesteld door de gemeente, in samenwerking met de begeleidingsgroep Parkeren Binnenstad waarin bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zijn vertegenwoordigd. Volgens de gemeente laten de eerste maatregelen op enkele punten een positief effect zien, maar blijkt uit de evaluatie ook dat er veel weerstand en knelpunten zijn. Het college wil nu toe naar een bredere parkeerstrategie voor de hele stad.
Per 1 januari 2025 werd het nieuwe parkeerplan van kracht. Een aantal maatregelen moest zorgen voor meer ruimte voor vergunninghouders en meer gebruik van gratis parkeerplekken aan de randen van het centrum. Onder meer de afschaffing van de tweede bewonersvergunning, uitbreiding van de vergunningstijden tot 22.00 uur en het terugbrengen van de maximale parkeertijd naar 90 minuten maken deel uit van het pakket.
Parkeren in woonwijken
Uit de evaluatie blijkt dat vooral de maatregel om nog maar 90 minuten betaald te mogen parkeren leidt tot forse weerstand. Vooral ouderen, mensen die slecht ter been zijn en kerkbezoekers vinden dat ze hierdoor niet meer goed in de binnenstad terechtkunnen. Ook ondernemers signaleren dat klanten minder lang blijven of uitwijken naar andere plaatsen. Volgens de ondernemersvereniging BOK is dat direct merkbaar in de omzetcijfers.
In de wijken Brunnepe en Kampen-Zuid is de situatie intussen verslechterd. De parkeerdruk is er structureel te hoog, en in Brunnepe is op vier momenten zelfs een bezetting van meer dan 100 procent gemeten. Auto’s staan daar regelmatig op stoepen of in het gras. Uit metingen blijkt dat bewoners uit de binnenstad uitwijken naar deze omliggende wijken, waardoor ook wijkbewoners hun auto steeds verder van huis moeten parkeren.
De gemeente spreekt van een ‘waterbedeffect’ en erkent dat de maatregelen slechts deels effect sorteren. Zo blijkt uit de tellingen dat het aantal vergunningen is afgenomen, maar dat de parkeerdruk in de binnenstad zelf nauwelijks is gedaald. Ook de parkeermagneten zitten op sommige momenten vol, met name de Buitenhaven.
Uitbreiden naar 24-uurssysteem
De begeleidingsgroep steunt het beleid in grote lijnen, maar wijst op het belang van randvoorwaarden: meer plekken aan de rand, betere verlichting, veilige looproutes en duidelijke communicatie over waar welke regels gelden. Daarnaast dringt de groep aan op prioriteit voor de noordzijde van Kampen, waar de nood het hoogst is. Bewoners en ondernemers pleiten ook voor uitbreiding van het vergunningsregime naar een 24-uurssysteem. Nu geldt de vergunningplicht tot 22.00 uur, maar juist daarna ontstaat volgens hen extra parkeerdruk door bezoekers die dan gratis willen parkeren. De gemeente onderzoekt of zo’n 24/7 regeling haalbaar en wenselijk is.
Het college heeft naar aanleiding van de evaluatie besloten om het parkeerbeleid niet langer te beperken tot alleen de binnenstad. Er wordt gewerkt aan een bredere parkeerstrategie voor de hele stad. Ook de eerder aangekondigde parkeergarage op het Burgemeester Berghuisplein wordt niet meer als enige oplossing gezien. Er wordt gekeken naar meerdere locaties in en rond de stad.