Hij zat vijf maanden vast op verdenking van poging tot doodslag, schopte een medegevangene bewusteloos in de cel en mepte een getuige tegen de vlakte bij een Zwolse autowasstraat. Toch hoeft Mohamed R. (22) uit Zwolle voorlopig niet terug de cel in. Het gerechtshof in Arnhem zette woensdag in hoger beroep een eerder opgelegde celstraf van 6 maanden om in een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van eveneens 6 maanden. R. krijgt daarmee nog één laatste kans.
De rechtbank legde hem eind 2023 nog onvoorwaardelijke celstraf op voor de gewelddadige vechtpartij bij I Love Sushi en een autodiefstal met geweld in Holtenbroek. Esther Blok, zijn advocate, ging daartegen in beroep en benadrukte dat R. inmiddels onder toezicht stond, werkte aan gedragsverandering en deelnam aan een training om te leren hoe hij in de toekomst strafbare feiten kan voorkomen.
Volgens de reclassering toonde hij daarin inzet en motivatie. Het hof nam dat over. “Vorig jaar heb ik genoeg gezeten,” zei R. eerder dit jaar tegen de politierechter. In hoger beroep haalde Blok het opnieuw aan: haar cliënt bracht een groot deel van 2024 achter de dikke deur door.
Bloederige knokpartij bij I Love Sushi
Op 8 januari 2023 kwam R. samen met twee anderen verhaal halen bij de sushizaak in winkelcentrum Aa-landen, nadat zijn broertje zou zijn bedreigd met een vuurwapen. Beveiligingscamera’s in het winkelcentrum legden vast wat er zich allemaal afspeelde.
De raadsheren van het hof bekeken de videobeelden opnieuw. Zij stelden vast dat R. uitbater Donny I. uit Tiel, destijds 18 jaar, een klap tegen het hoofd gaf. Zijn broer kreeg het zwaarder te verduren. Volgens het hof hief R. een barkruk boven zijn hoofd in het restaurant en rende daarna de zaak uit. Hij draaide zich vervolgens om en sloeg de man in het gezicht en tegen de vlakte. Hij trapte zijn op de grond liggende slachtoffer meermaals tegen het lichaam. Daarna greep hij een blauwe prullenbak en duwde die tegen het hoofd van de uitbater.
Donny I. werd veroordeeld voor zijn aandeel in het geweld en het met een vuurwapen bedreigen van twee medewerkers op een ander moment. Hij kreeg een celstraf van een jaar opgelegd. Zijn broer werd ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechtbank oordeelde dat hij niet anders kon dan geweld gebruiken om zijn klanten en bezoekers van het winkelcentrum te beschermen.
Aan de haren uit auto gesleurd
Twee weken na het geweld bij het winkelcentrum ging R. opnieuw over de schreef. Op de Palestrinalaan in Holtenbroek werd hij klemgereden door een automobilist. Die reed er vervolgens vandoor met zijn auto, maar liet zijn eigen voertuig achter, inclusief zijn vriendin. Mohamed R. riep meerdere keren dat ze moest uitstappen en sleurde de jonge vrouw vervolgens aan haar haren uit die auto en ging in de achtervolging om zijn eigen auto terug te halen. Volgens het hof was sprake van diefstal met geweld.
Opnieuw geweld in Aa-landen
Enkele maanden later raakte R. opnieuw in opspraak. Op de Waallaan stak hij na een verkeersconflict iemand met een schroevendraaier in de enkel. Het Openbaar Ministerie noemde het een poging tot doodslag en eiste 3 jaar cel. De rechtbank dacht daar anders over en oordeelde dat sprake was van eenvoudige mishandeling. Straf: 4 weken cel.
Zijn advocate Esther Blok wees er in die zaak op dat haar cliënt die ochtend zelf was mishandeld door drie mannen, onder wie het latere ‘slachtoffer’. “Allesbehalve willekeurig,” zei ze daarover. Pas later werd duidelijk wie hij had gestoken: Mohammad K., een bendelid dat momenteel betrokken is bij de Zwolse drugsoorlog rondom drugslijn Milan. De handlanger van drugskopstuk Emin Y. is momenteel verdachte van een gewelddadige gijzeling aan de Hanekamp waarbij een ander bendelid naakt met ducttape werd vastgebonden.
Kleine handjes
In februari volgde opnieuw een veroordeling voor R. Tijdens zijn detentie sloeg hij een medegevangene het ziekenhuis in. Enkele maanden na zijn vrijlating kwam hij bij Bas Autowas aan de Wilhelm Röntgenstraat in Zwolle een getuige uit een eerdere strafzaak tegen. “Ik wilde even met hem praten,” verklaarde hij zelf. Maar die ‘babbel’ eindigde in rake klappen. De politierechter: “U kunt goed slaan, ondanks die kleine handjes die ik zie. Dat letsel is fors.”
Uiteindelijk kreeg hij 100 dagen cel, waarvan 58 voorwaardelijk. Omdat hij al 42 dagen in voorarrest had gezeten, hoefde hij niet opnieuw naar binnen. Wel moest hij 500 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer bij de wasstraat en verplicht deelnemen aan een agressietraining.
‘Vaste klanten’ in Zwolse rechtbank
Door de uitspraak in hoger beroep hangt R. de komende drie jaar een celstraf van zes maanden boven het hoofd. Een misstap en hij moet alsnog zitten. Het hof sprak hardop uit dat de gedragingen van R. ernstig zijn en zijn strafblad omvangrijk. Maar het zag ook dat hij een begin heeft gemaakt met een “voorzichtig positieve gedragsverandering”.
Of dat genoeg is om echt los te komen van criminaliteit, moet de tijd leren. In Zwolle kijkt justitie inmiddels al lang niet meer verbaasd op als R. weer in het verdachtenbankje plaatsneemt. Die eer moet Mohamed R. delen met medebendelid Ouiel El A., alias Adil. “Alle rechters hier kennen jou zo langzamerhand,” beet een rechter hem onlangs toe. Het hof zette zijn straf al eerder om in een taakstraf, maar inmiddels zit Adil alsnog vast: omdat hij die taakstraf niet uitvoerde, heeft hij sinds eind mei weer onderdak in de gevangenis.