Zwolle – Een grote opblaasbare darm toert langs de Nederlandse ziekenhuizen om het belang van vroege opsporing van darmkanker onder de aandacht te brengen. Vroege opsporing van darmkanker geeft namelijk meer kans op genezing. Van maandag 6 december (vanaf 13.00 uur) tot en met zondag 12 december staat de darm in de bezoekershal op locatie Sophia van de Isala klinieken.
Geïnteresseerden kunnen door de reizende tentoonstelling heen lopen en zien hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruit zien. Naast de tentoonstelling is er een informatiestand aanwezig, kan een interactieve film worden bekeken en bestaat de gelegenheid om vragen te stellen. Tijdens werkdagen zijn er van 16.00 tot 17.00 uur verpleegkundigen en artsen aanwezig om meer te vertellen over darmproblemen.
Darmkanker is in Nederland de op één na meest voorkomende vorm van kanker. In Nederland worden elk jaar bijna 12.000 mensen getroffen door darmkanker en overlijden er bijna 5.000 mensen aan de gevolgen van darmkanker. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt opgespoord, is deze ernstige ziekte goed te behandelen en bestaat er een behoorlijke kans op genezing. Helaas hangt rond darmkanker nog altijd een taboesfeer. Uit publieksonderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat ruim 18% van de ondervraagden nog steeds moeite heeft met praten over darmklachten, zelfs met de eigen huisarts. En dat 28% niet naar de huisarts gaat bij een verandering in de ontlasting, terwijl dit een alarmsignaal kan zijn voor darmkanker. Mensen vinden het niet prettig om te praten over alles wat te maken heeft met de stoelgang. Dit is een van de redenen waardoor patiënten vaak pas in een (te) laat stadium naar hun arts gaan. Om meer aandacht te vragen voor darmkanker, het belang van vroege opsporing en een alerte houding te benadrukken reist sinds maart 2010 de opblaasbare darm langs de ziekenhuizen.