Zwolle – Kitty Peetoom schrijft boek Streetwise, the art of invisible waste. Afval voor negentig procent recyclen. Dat kan, schrijft Kitty Peetoom in haar nieuwe boek ‘Streetwise, the art of invisible waste’.
Deze week bracht zij Streetwise uit. Het boek geeft een kijkje in de toekomst van de verwerking en opslag van ons afval. Peetooms uitgangspunt bij het schrijven van het boek was de aanname ‘onzichtbaar afval kan’. Geen vuil meer op straat en geen restafval. Niet alleen door perfecte ondergrondse opslag en afvoer maar ook door zo volledig mogelijke recycling: afval als bron voor nieuw.
Voor het boek interviewde Kitty Peetoom diverse deskundigen op het gebied van (de verwerking van) afval. Van bestuursvoorzitter Ruud Sondag van de Van Gansewinkel Groep, de grootste afvalverwerker in de Benelux die de Cradle 2 Cradle gedachte volledig heeft omarmd, tot landschapsarchitecte Arda van Helsdingen van Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten, die pleit voor het zichtbaar maken van hergebruik in de openbare ruimte t.b.v. opvoeding van het publiek, en René van Wilgenburg van de Roteb, het reinigingsbedrijf van de gemeente Rotterdam, die aan den lijve ervaart hoe de burger de belangrijkste schakel is in een schone stad. Kitty Peetoom: “De afgelopen decennia hebben drie ontwikkelingen de toon gezet die uiteindelijk zullen leiden tot het realiseren van goeddeels onzichtbaar afval. Die drie zijn samen te vatten in: schoner, mooier en verantwoordelijker. In Streetwise komt een aantal experts op dit vlak aan het woord. Daarnaast wordt een historisch beeld geschetst van de verwerking van afval: van de manier van aanbieden, ophalen en verwerken vanaf de ontstaansdatum van Koninklijke Bammens tot nu, het jaar waarin Bammens 160 jaar bestaat. Het boek wordt in het Nederlands en Engels via Bammens op de markt gebracht.”
Onzichtbaar opslaan van afval, dat zouden de afvalverwerkers en producenten van afvalsystemen zoals Van Gansenwinkel en Bammens wel willen. Daar is veel geld aan te verdienen en leidt bovendien tot veel grotere hoeveelheden afval, waar ook weer flink aan verdiend kan worden.
Wat echt helpt: producenten verantwoordelijk maken voor het totaalproduct vanaf grondstofwinning tot en met affalfase. Producten zouden daardoor duurder worden, maar door concurrentie gedwongen zou er actief gezocht worden naar betere producten.